Torta

No, sedaj pa se vam ne bodo le sline cedile. Pomlad je odobrila slike in recept z natančnim postopkom priprave od moke do krasne in zdrave torte. Boste z lahkoto sami pekli – tudi moški 🙂 .

Sestavine za biskvit za torto velikanko za eno veliko razširjeno sladkosnedno družino (pekač premera 26 do 28 cm):

  • 28 dag sladkorja
  • 8 žlic vode
  • 8 rumenjakov s sosednje kmetije
  • 2 zavitka vanilijevega sladkorja

Vse to dobro zmiksamo, da se jajca s sladkorjem upenijo. Ko masa že malo naraste, jo mešamo še nad paro, da se ves sladkor stopi. Ko se masa zgosti, jo odstranimo iznad pare in jo miksamo tako dolgo, da se ohladi. Ko iz mase lepo brbotajo zračni mehurčki, je ravno prav dosti miksanja. Sedaj si roka lahko majčkeno odpočije. Nastajajočemu biskvitu dodamo

  • 30 dag moke, pomešane z dvema noževima konicama pecilnega praška,

ki jo zelo previdno, na rahlo in s privzdigovanjem vmešamo v testo. Še bolj previdno in rahlo in seveda s privzdigovanjem vmešamo

  • sneg 8 beljakov.

Biskvit mora takoj v pomaščen pekač in v ogreto pečico. Pri 180 stopinjah Celzija ga pečemo, opazujemo in vonjamo 40 minut. Pa ne preveč radovednosti zganjati in odpirati pečice preden mine 20 minut. Biskvit je občutljiva zadevica in se hitro prehladi, pokašlja in sesede 😦 . Ob koncu pečenja preverimo s pletilko, ali je biskvit že pečen ali pa se kot dete mame oklepa pletilke.

Kadar vam bo šlo vse prav, bo rezultat približno takšen:

pečen biskvit velikan

pečen biskvit velikan

Sledi temeljito ohlajanje in rezanje z nitko. Počasi, da se preveč ne drobi. Za Familijo mora biti torta sočna. Če sok malo teče iz nje, ni to nič hudega 😉 .

Dobro namočeno dno

Dobro namočeno dno

Zato se mora biskvit zelo dobro napiti kompota, iz katerega smo pobrali sadje. Tačas, ko biskvit pije svojo dozo, si stepemo sladko smetano, ki ji obvezno dodamo kremfiks. S sladkorjem lahko malo varčujemo, je torta bolj sveža. Dno torte na tanko posujemo s kremfiksom, na tanko namažemo s smetano in zelo na debelo obložimo z družinskim najljubšim sadjem. Po vrhu zopet potresemo z nič več skrivno sestavino 🙂 in namažemo s smetano.

Pomlad v elementu

Pomlad v elementu

Postopek ponovimo z drugo plastjo biskvita.

Drugo nadstropje

Drugo nadstropje

Z namakanjem in s skrivno sestavino in vsem ostalim. Pomlad poskrbi, da je torta res pisana 😀 in dobra.

Zelo barvito

Zelo barvito

Sledi še zadnja plast smetane, streha in premez celotne torte. Od vrha do tal. Ko je tako bela in neokrašena, izgleda kot nevesta, ki čaka na svojo prvo poročno noč 😉

bela nevesta

bela nevesta

S sadjem do konca okrašena torta pa je zapeljiva kot greha vreden ravno prav zrel moški 😉

Čista pregreha

Čista pregreha

Familija je tortico z veseljem zaščitila pred vsemi možnimi in nemožnimi škodljivimi bakterijami in plesnijo in podobno nesnago v zraku. Ta torta se ni mogla pokvariti in tudi njene naslednice ne bodo imele niti najmanjše možnosti za kaj takšnega 😀

Popolna zaščita

Popolna zaščita

Hvala, Pomlad!

vsi zadovoljni jedci 😀 .

P.S. Ali se je morda razkrila tudi moja strast do te dejavnosti?

P.P.S. V Edružini tako torto lahko zmaže tudi manjše število ljudi 😀

Advertisements
Posted in Ekuhna. Značke: . 2 komentarja »

2 komentarja to “Torta”

  1. Luc Says:

    Hi! Ce je bila vsaj pol tako dobra kot tista za mojih 18, si zame se vedno sefica kuhinje!!

  2. emetadindon Says:

    Luc, a sem ti jaz slučajno torto pekla? Mi je zelo žal, a se ne spomnim…
    Drugače pa hvala za izjavo :D, mi spet špeh raste pa moram spet telovadit 😉 Torta pa je bila božanska 😀


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: