Kdor čaka, dočaka

Pa smo jo le dočakali, avtocesto. Smo jo čakali do poznega večera. In kot naročeno, je bil ravno na dan otvoritve na cestah okoli Lenarta pravi prometni kaos, tako da so lahko gospodje – upam, da dejansko tudi so izkusili na lastni koži, kaj pomeni ta avtocesta za nas, ki živimo ob regionalki Maribor – Lendava.

Pred natanko 9 leti, ko sem se preselila v te kraje, je bil promet na regionalki pač gost. A se je dalo kakšno na 70 km/h naravnano počasnelo 😉 dokaj normalno prehiteti. Potem se je promet iz leta v leto samo povečeval. Prehitevanje je postalo privilegij mojstrov in norcev 😉 . Očiten porast števila tovornjakov se je zgodil z vstopom v EU.

Pred tem smo Malo Miš v avtomobilu kratkočasili z igro 4 tovornjake v vrsto. Po vstopu v EU smo številko povečali na 10 in kasneje še na “pešnajst” 😀 . Prehitevanje je bilo le še huda redkost, tudi s strani mojstrov in norcev.

Z možnostjo prehitevanja in številom tovornjakov na cesti so povezane tudi prometne nesreče. Ko je bilo prehitevanje še možno za večino voznikov, so se dogajale prometne nesreče, včasih tudi s smrtnim izidom, v večini primerov pa se je promet hitro sprostil. Z naraščanjem števila tovornjakov je na srečo drastično padlo število umrlih na tej cesti, nesreče med tovornjaki pa so pričele povzročati več kilometrske zastoje – tja do 15 ali celo 20 km.

In ravno na 30.10.2008 sta zopet trčila 2 tovornjaka. Sedaj se sprašujem, če so gospodje stali 4 ure v koloni… Avtocesto so namesto opoldne odprli namreč šele zvečer, zagotovo po 17.30 uri. Sem se vračala takrat iz Maribora in so v Lenartu še vedno stali.

Morda pa je bila otvoritev prestavljena iz drugih razlogov, a o tem ni v medijih ne duha ne sluha. Govori se, da so neki vaščani delali zgago.

Advertisements

4 komentarji to “Kdor čaka, dočaka”

 1. Štefan Says:

  Samo da tiste razdrte ceste nazaj popravijo, pa bo boljši.

 2. mikimiska Says:

  Ja, te naše avtoceste. Imam rada Slovenijo in mi je všeč, ampak hrvati nas tukaj lepo prehitevajo. Ravno prejšnji teden sva malo šimfala našo stran, do Gruškovja sva se peljala po navadni cesti, pri prehodu meje, vse do Zagreba pa po avtocesti… In pol se čudimo, da je pol Evrope jezen na nas (vinjete)?! Jaz se ne…

 3. emetadindon Says:

  mikimiska: Jaz se tudi ne čudim. Vinjete za recimo 14 dni bi bile kar primerne.
  Štefan: Ko bo pa to gotovo, bo pa kar nekaj let mir na naših cestah. 😀

 4. Štefan Says:

  Ja, potem pridejo k nam, saj so pri nas ceste kot vojaški poligon. Za valuka in krpana.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: