Znanstvena fantastika

Moj spomin je z dobrim razlogom posegel 1 leto nazaj. Takrat sem spoznala posebno vrsto znanosti. Imenuje se pletenje.

Ko mi je kolegica prvič to kazala, je bila prava komedija. Začne ona nabirati zanke. Do tu sem vedela za kaj gre. Ona razlaga: “Potem pa delaš leve in desne, odvisno od tega, kak vzorec bi rada.” Jaz jo pa butasto gledam, kaj za eno znanstveno fantastiko se ona to gre!

“Počasi, počasi! Jaz ja prepočasi gledam!”

No, potem mi pokaže res poooočaaaaaasiiii. Najprej moraš zanke nabrat. Mi ni šlo v glavo, kako naj volno okoli roke navijem, okoli katerega prsta najprej, kateri konec gre kam, … Sem uspela volno tako naviti, da bi takoj porabila tisti kratki konec, klobka bi pa ostala nedotaknjena 😀 .

Sva se kar namučili. Če sem poštena, so se namučili njeni živci in moji možgani, da so uspeli roke pravilno upravljati 😀 . Iz trme sem trikrat razparala in zankala na novo. Uh, je šlo trdo 😦 .

Nato sva začeli s pletenjem. Samo desne zanke. Zavoj po zavoj, da so se moji možgani pošteno nakravžljali. Potem se jaz to mučim, štrikam, vozlam, lovim volno, prebadam volno, lovim zanke, … Mine pol ure, jaz zaštrikam pol vrste, ki je dolga celih 15 cm! Pogledam kolegico poleg sebe – malo pomiglje pa ima dve vrsti gotovi!

No, kasneje sem izvedela, da še nisem najhujši primer: eni so igle cvilile, ko je prvič pletla, druga pa je iz 15 cm širokega šala ustvarila 30 cm širok šal 🙂 .

Zadala sem si hud cilj: v 2 mesecih splesti nov šal. Ni mi ratalo. Gotov je bil v 4 mesecih. A sem nanj ponosna. Je prav eleganten dolg črn šal, ki ga lahko nosim poleg plašča. Za dan mrtvih so me pa vremenarji zafrknili in nisem imela razloga razkazovati svojo stvaritev vsej širni žlahti, ki je še ni videla 😉 .

Danes smo se ženske zopet zbrale pri ročnih delih. Seveda so me morale na novo naučiti, kako se zanke nabirajo 😀 , ostalo pa sem v 4 mesecih vadbe le usvojila 😀 . Sedaj upam, da Mala Miš dobi svoj šal do začetka decembra.

Advertisements

2 komentarja to “Znanstvena fantastika”

  1. Moj Says:

    To me spomni na tisti vic: sedita dve kravi na drevesu in štrikata … 🙂

  2. Štefan Says:

    To mare bet res teško. Sem biv 18 mescev v vojski, pa smo samo – ena, dve, ena dve. 🙂
    Sploh nam ni blo treba leva pod desna, naredi zanko z levo in skozi… 🙂

    http://www.vecer.com/blog/KOROSKIBAJTLAR


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: