Bučkojedci pozor!

Za pripravo bučk obstaja sto in en recept. Vse pa je odvisno od sorte bučke, ki si jo uspete prilastiti. Klasika so “pohani” ali polnjeni in gratinirani cukini. Obstaja pa še kaj več.

Tisti kaj več se tiče tako izgleda buče, roka njene uporabnosti, predvsem pa se tiče okusa buče. Torej, kadar vidite v kakem skritem kotičku neke veleblagovnice ali velike tržnice buče s podnapisi butternut, hokaido, hubard ali muškatna buča, hitro hops po njej. Nikar je ne prepustite drugim. Ko jih boste enkrat poskusili, so cukini v nevarnosti. Da zgnijejo 😉 . Bodo kar naenkrat brez pravega okusa.

In kaj si začnemo s tako nepoznano bučo?

Za začetek malo poskrbimo za osebno higieno. Malo vode, po potrebi nežno skrtačimo. Zastano prebavo uredimo brez posebnega jogurta. Poštimamo jo z rezom po sredini in ji nežno z žlico izpraznimo drobovje. Iz drobovine izločimo zrela čvrsta semena, ki jih posušimo. Primerna bodo tako za zobanje kot za vzgojo podmladka. Nato poskribmo za konkreten peeling ali po domače lupljenje. Sedaj pa vklopite domačo multimašino na ribanje in hajdi z bučko not.

Tako namleto bučko malo podušimo na zastekljeni čebuli ali na hitro opečenem česnu. Varčevanje ni potrebno 😀 . Začinimo s kumino in soljo, po želji malo kisa, paradajzka tako ali drugače (odvisno od sezone), malo zgostimo in odlična priloga h krompirju / mesu / rižu itd. je gotova v 30 minutah od prvega reza čebule naprej 😛 .

A količine? Nikoli tehtala. Pogledaš v lonec, primerjaš s količino golaža, ki ti ga familija poje, pa je. Preostanek ribane kaše pa v vrečke in v zmrzovalnik. Rezance lahko dodajamo raznim omakam k mesu, v zelenjavne juhe za zgostitev ali uporabimo za bučno juho. Domišljija nima meja.

Druga svetlobno hitra varianta je, da bučko nasekamo na kocke ca. 2 cm, na brzino popražimo na majceno olivnega olja in že je gotovo. Ponudimo enako kot bučno omako.

Ob večjih količinah slastne oranžne zelenjave ti zna pomagati recept za lepi bučni namaz, ki ga najdeš tu. Pa še malo smešnih fotk ponarejenega pomfrija.

Ko se mi bo odločilo izdelovati bučkov sladoled, bom pa tudi poročala.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: