Delo na cesti, prometna signalizacija pa taka…

… da te kar zmrazi. Se sprašujem, če ti delavci, ki peš usmerjajo promet, sploh imajo vozniški izpit. Včasih mahajo tako, kot da koga pozdravljajo, tam daleč nekje ob robu ceste. Zastavice imajo pa tako umazane, da še v lepem sončnem vremenu nisi prav prepričan, če je zelena ali rdeča ali morda kar rjava! Kakšne težave šele imajo tisti, ki so “farbnblind”?

Danes sem naletela na enega super specialista. Peljem jaz iz Murske Sobote proti Radgoni, na pasu v nasprotno smer pa stoji goseničar kopač in koplje po jarku. Nek stric maha tam z neko palico, jaz ga gledam, ni mi jasno, kaj se gre. Nato ugotovim, da je to Stric živi semafor, ki usmerja promet. S palico? Zastavice ni nikjer. Je že odpadla! In kake barve je neobstoječe zastavica? In kaj pomeni tisto kriljenje z rokami vsepovsod po zraku?

Ocenila sem, da se trudi razložiti: “vozi baba, kaj ne vidiš, da ti maham?!?!?” 😉 Nakar takoj za mano skoči na cesto in hiti isto mahati vozilu 100m za mano. Ubogega šoferja, ki se je že približal iz nasprotne smeri in mimo stroja ni nič videl, pa je prepustil njegovi lastni oceni ali peljati ali ne.

Kdo za vraga pusti, ne, kdo za vraga naloži taki osebi usmerjati promet? Še enkrat nisem videla, da bi uporabljali bočno ali čelno postavitev, dvignjeno roko za ustavljanje vozila in podobne splošno veljavne signale, ki jih že vsak prvošolček pozna. Samo nekaj mahajo sem ter tja, ti pa vedi, kaj to predstavlja. Ker mahajo z zeleno in rdečo zastavico popolnoma enako. Groza!

Advertisements

2 komentarja to “Delo na cesti, prometna signalizacija pa taka…”

 1. Penzijonist. Says:

  Pred dvema letoma sem imel podoben primer na poti v Slovenj Gradec. Stali smo štirje v koloni, nek avto, potem velik bel kombi, stoenka in jaz kot zadnji. Povsem normalno speljemo ob signalu zelene zastavice, ko ob vožnji mimo “signalista” opazim, da prihajajo avtomobili nasproti. Sta oba pokazala zeleni zastavici! Najteže pa je bilo pojasniti situacijo policistu, ki je čez čas prišel pregledat papirje.

  http://www.vecer.com/blog/KOROSKIBAJTLAR

 2. Moj Says:

  Poznam situacijo. Ampak da pa to doživiš od policistov, pa si nisem mislil.

  Pred nekaj leti, ko so še gradili zadnjo etapo hitre ceste skozi Maribor – od Ptujske do carinarnice – je bila v križišču Ptujske in Tržaške nepopisna gneča, zato so policisti usmerjali promet ob konicah. Večinoma so to počeli pri izključenih semaforjih (vedno pa tudi ne!), nosili so rumenime odsevne jopiče (jaz bi jih tudi) in praviloma sta bila v tem velikem križišču kar dva policista – pohvalno. Praviloma sta bila tudi zelo dobro usklajena, tako da je promet res potekal bistveno hitreje.

  Enkrat pa naletim na gnečo. Ko sem pricapljal do križišča, sem z grozo ugotovil, zakaj je gneča. Semaforji so vključeni, v križišču pa policist, ki je stal obrnjen neposreno proti meni, malo nagnjen naprej in z obema rokama je kazal nekaj, kar naj bi pomenilo “pridi”.

  No, kakšen znak pa je to?!? Kaj pomeni?!? Tega me v avtošoli niso učili. Učili so me, da naj bi ga gledal v bok, če lahko peljem. Ali pa mi mora vsaj z roko nakazovati smer, v katero lahko peljem. Skomignil sem mu z rameni, pa je pop…il, začel živčno kriliti z rokami v vse smeri in samo upal sem, da nima pištole. 😉

  Kako se je razpletlo? Ugotovil sem, da si z njim nič ne morem pomagati in sem ga ignoriral, preveril, ali je prosto in odpeljal skozi križišče. Ko sem to storil, sem opazil, da ga tudi ostali ignorirajo.

  In naenkrat sem si zaželel, da bi spet vključili semaforje…


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: