Predbožična opravila

Nezadržno se bliža Božič. Danes me je prav zadelo dejstvo, da je že druga adventna nedelja in da je do dneva, ko morajo biti pripravljena darila, vse počiščeno, ta boljše skuhano itd. še zgolj 16 dni.

Z nekaterimi stvarmi mi kar dobro kaže, z drugimi je pa katastrofa. Generalno čiščenje, recimo. Smo že kar nekaj stvari uredili ob renoviranju, še vedno pa je nedotaknjen vrh omar v dnevni sobi. In vrata tudi. Namesto črne so neke nenavadno sive barve. Podobno je v okolici televizorja. In okoli vseh spominkov in okraskov in miljona neuporabnih stvari, ki jih zvesto grmadim na kup na policah za svojim hrbtom 😦 .

Na računalniški mizi skoraj nimam več prostora. Imam miljon stvari, ki nimajo mesta. Komaj naredim red, poiščem in določim prostor eni ropotiji, že se najde nova, ki se zbira. Same take drobnarije, ki jih je treba nekam odnesti, pa pozabim; knjiga, ki jo berem; pilica za nohte (lenoba lena!); sedaj že suho bučno seme, katerega moram pospraviti na ustrezno mesto še preden ga zopet zamešam z novim; pozabljene igrače otrok mojih prijateljev; pripravljene praznične voščilnice, … Lovi me še nekaj poslovnih stvari.

Čaka me kup igrač, za katere sem nekoč menila, da so še spodobne in bi jih rada podarila v dobrodelne namene. Jih moram ponovno kritično oceniti, nekaj verjetno zmetati v smeti, posortirati, oprati, poklicati kompetentno osebo in odpeljati.

Potem so tu še stvari, ki jih želim postoriti, a družini niso tako očitne. Recimo, da spraznim koš za umazano perilo do dna z željo, da med prazniki operem le enkrat. Rada bi spekla piškote.

Moram res vpisati dan pospravljanja v koledar?

Ta bo pa težka. Imam skoraj vse dni zasedene, vključno z vikendi. Sem pač leteča potepuhinja. In blogu se tudi ne odpovem 😀 . Kot da bi mi ventile zaprli 😉 . OK, bom izbrala tiste stvari, ki mojo bando najbolj mučijo. Če banda ne muči mame, je tudi mama bolj srečna, a ne 😀 ? Tisto, kar pa mi moja zahtevna pamet nalaga, banda pa ne opazi učinka, lahko enostavno črtam! Saj bomo tudi tako preživeli. Smo že kako leto, pa še kako bomo 🙂 . Zdaj si moram le še verjeti 😀 !

O vsem tem mi je dala misliti ta podoba:

Narodni dom Mežica

Narodni dom Mežica

Ta smrečica je še posebej lepo okrašena. Všeč mi je, da lučke ne visijo po zraku, temveč so položene po dolžini vej, zaradi česar se veje tudi v temi lepo vidijo in to ni zgolj obris ampak prava živa smrečica.

Mi bomo našo okrasili na božični večer in nič prej. Darila so na vrsti na božično jutro. Nič prej. Po tradiciji pričakovanja. Po tradiciji pričakovanja sedaj dovolim okrasiti stanovanje, prižigati adventne svečke, peči, načrtovati in sanjati. Obiskali bomo kar nekaj prireditev, na nekaterih bova z Malo Mišjo tudi nastopali. Čaka nas pester december 😀 !

Advertisements

2 komentarja to “Predbožična opravila”

 1. Moj od emetedindon Says:

  Ej, samo krašenje smrečice (mi smo ji rekli jelka) natančno na božični večer, s tem se pa nikdar ne bom sprijaznil. Pa to vsi počnejo!

  Jaz pa nočem stvari početi tako, kot vsi! Jaz hočem biti drugačen, uporniški, samosvoj.

  Ampak zavoljo mojih princesk, bomo to počeli na božični večer. Letos, pa naslednje leto in vsa naslednja leta. Saj si zaslužita. Obe.

 2. Penzijonist. Says:

  Morda pa se pojavi spoznanje, da ko jelko okrasiš in jaslice postaviš, je najlepše pričakovanje.
  Zakaj pa sploh hočeš biti uporniški? Vesel božič vsem!


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: