Polnozrnati medenjaki

Že iz šole je Mala Miš prikorakala pobeljena od moke. Ustvarjali so iz slanega testa. Nasmeh na ustih se ji je še bolj razširil ob mojem vprašanju, če danes pa bova pekli.

Je bila hitro za. Nepričakovano hitro je pojedla 🙂 in nepričakovano dobro je sodelovala pri celotni ceremoniji. Ji moram še večkrat razložiti, da je ona glavna 🙂 . Zelo odgovorno je prebrala seznam sestavin, jih poiskala v omari in hladilniku, naložila na pult za kasnejšo uporabo, natehtala v primerne posode in premešala. Hihi, malo je pomagalo, da sem že vnaprej na pamet vedela, katere skledice bodo ta prave, ona pa je vseeno imela občutek, da je šefica. Temu primerno užaljeno se je pritožila, ko sem za vsak slučaj še želela prebrati navodilo za mešanje sestavin. Je tako čudno napisano…

Takole mojstrsko je do grama natančno natehtala 500 g polnozrnate moke, ki jo je pred časom sama namlela 🙂 .

do grama natančno

do grama natančno

Moki je primešala 2 žlički pecilnega praška in mešanico božičnih začimb. 350 g domačega medu in dve jajci (ki ju je sama ubila!) sem lahko zmiksala v penasto mešanico. Dodali sva moko z dodatki, 3 žlice olja, 3 žlice vode in po 80 g zlatih rozin in lešnikov. V originalnem receptu so sicer kandirani pomarančni in limonini olupki, ki pa v naši bandi niso ravno priljubljeni. Tudi lešnike bo Mala Miš izločila in jih dobrohotno prestavila v moja usta 😛 .

Mešanico sva kar z vilico zamesili v gosto, lepljivo, temno rjavo packasto kepo, iz katere je po uri in pol počivanja in eni vmesni telovadbi nastalo voljno temno testo. Navodilo je, da naj testo počiva 1 uro v hladilniku, vendar je sama polnozrnata moka malo bolj “trda” za takojšnje delo, kar se je že pokazalo pri peki kruha, pa sem ji čas počivanja malo podaljšala, da se lepek bolje izloči in je testo potem bolj mehko. Se je splačalo.

Po rolanju na lešnik na debelo in izrezovanju z modelčki sva kekse naložili na pekač, prekrit s peki papirjem, jih premazali z raztepenim jajcem in pekli pri 180 stopinjah Celzija (ne pri 180 mačjih stopinjah, npr.) 20 minut. Dišalo je po samem božiču! In dete je tudi bilo pridno kot za božič 😀 , da zadovoljne mame sploh ne omenjam 😀 . Sploh takrat, ko sem našla pikotek, ki so ga roke moje Male Miši izdelale posebej zame in ga posebej zame obložile z lešniki. Ker lešnikov na mizi ni bilo, predvidevam, da jih je pobrala iz zadnjih ostankov testa in si jih posebej shranila za ta moj piškot.

Po krajši prestrašeni fazi s ponosom izjavljam, da je peka uspela. V tej moji plinski pečici je včasih malo čudna temperatura, pa še kaj dosti ne pečem in jo zato slabše poznam. Če bo interes za pečenje in spravljanje izdelkov v želodček na takšni ravni, kot je bil danes za packarijo, bomo še ponovili. Če bom pa kot ponavadi zopet vse primorana razdeliti, pod nujno vabiti goste in na koncu sama zmašinati, bom tradicijo hitro ukinila.

Pa še slikce o podrobnostih izdelave:

tehtanje medu

tehtanje medu

umor jajca

umor jajca

za lešnik na debelo

za lešnik na debelo

polniva pekač

polniva pekač

mmm, so dobri

mmm, so dobri

Advertisements

2 komentarja to “Polnozrnati medenjaki”

  1. Penzijonist. Says:

    Mmmvooom. MMMvvvoooomvoom!

  2. emetadindon Says:

    @Penzionist, to pripada MAX-u! Ti pa se lepo pripelji na obisk, pa boš postrežen 😛 .


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: