Kdo ve, kaj so kvočavi nudlni?

Ne, ni nekaj za na kruh namazati, je pa nekaj slastnega za v želodček. Nekaj koroškega. Testenine. Polnjene, a s čim?

Za pripravo malo modificiranih in po naše narejenih kvočavih nudlnov potrebujete:

  • bico (za osnovni recept in navodila glede testa)
  • otroka (da vas zabava med vsemi pavzami)
  • kvoce (najboljše so domače)
  • skuto
  • kislo smetano
  • jajce in še eno jajce
  • sladkor
  • cimet
  • moko (pol gladke, pol polnozrnate)
  • malo vode
  • grumpe.

Če imate domače cele kvoce, jih namočite čez noč v večji količini vode. Glejte, da jih obtežite, da ne bodo plavale po vrhu vode. Le tako se bodo enakomerno namočile. Kupljene še malo mehke suhe hruške (te ne zaslužijo imena kvoce😉 ) lahko namočite takrat, ko pričnete pripravljati testo.

namočene kvoce

namočene kvoce

Testo zmešate iz moke, jajca in vode. Testo naj bo bolj trdo kot mehko. Ko naša kepica počiva (in počivati mora dosti, sploh če je iz polnozrnate moke), na drobno zrežemo kvoce, kepo spet malo pregnetemo, nato dokončamo nadev. Kvocam primešamo malo skute, kisle smetane, jajce, malo sladkamo, potresemo s cimetom in premešemo. Predstavljajte si , da delate nadev za štrudl. Naš nadev mora biti približno takega okusa, a nekoliko bolj gost in sprijet. Po potrebi za gostoto dodamo drobtine.

vodo dodajamo počasi

vodo dodajamo počasi

Testo še enkrat pregnetemo in razvaljemo na 3 mm na tanko. Z žlico zajemamo nadev in ga polagamo na testo, pokrijemo in z rokami oblikujemo žepke. Zrak iztisnemo, da med kuhanjem ne popokajo.

iztisni zrak

iztisni zrak

Nudlne kuhamo v slanem kropu tako dolgo, da priplavajo na površje. Odcedimo jih in zabelimo z grumpam (z ocvirki😛 ). Zraven postrežemo zeleno ali katero drugo solato. Teknejo v vseh letnih časih.

zabeljeni

zabeljeni

Količine? Mi ne kompliciramo. Nadeva ne ostane nikoli, ker ga lahko tudi svežega za predjed poješ🙂 , če ostane testa, ga prekrstimo v široke rezance, če pa je nudlnov že na prvi pogled preveč, jih zamrznemo za dni, ko rabimo hitro kosilo.

Kaj so torej kvočavi nudlni? To so žepki z nadevom iz suhih hrušk.

In da ne bo pomote: vse zasluge za tokratno pojedino nosi bica, jaz sem samo asistirala in slikala, da se lahko sedaj tu afnam😉 , ker bica (še) ne piše bloga.

3 Responses to “Kdo ve, kaj so kvočavi nudlni?”

  1. Štefan Says:

    Jaz sem še danes imel ponovitev včerajšnjega kosila. Ne bom večerjal! 🙂

  2. Vale Says:

    Ježeš kk je pa to doro …

  3. Štefan Says:

    Ne samo da je dobro in okusno. To je izdaten obrok, ki so ga uživali pri nas takrat, ko so opravljali težka dela. Pri nas v mežiški dolini so bili kvočavi nudlni za kosilo takrat, ko so kidali in vozili gnoj. Kdor ve kakšni so naši bregi in je z vilami trgal gnoj z kupa, ve kaj je težko delo.

    http://www.vecer.com/blog/KOROSKIBAJTLAR


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: