Plesne meglice in hin baterije

V Benediktu smo v petek, 13.2.2009 gostili Plesne meglice 2009. To je srečanje otroških in mladinskih plesnih skupin. Letos je revijo strokovno spremljala ga. Mojca Kasjak.

Pri nas se je zbrala cela paleta plesalcev ali bolje rečeno plesalk.  Svoje veščine so prikazale mažoretne skupine, navijaške skupine in skupine športnega plesa v starostem razponu od 3 do 14 let. Kar nekaj skupin v višjem starostnem razredu je žal manjkalo, saj je tokratna prireditev sovpadala z informativnimi dnevi.

Ob programu smo bili gledalci kljub vsemu navdušeni. Kako tudi ne, ko pa nas je bila večina staršev nastopajočih otrok 🙂 . A nismo bili čisto pristranski. Glasno ploskanje se je slišalo ob vsaki točki iz vseh delov tribun (se je pa slišalo, kje sedijo straši pravkar nastopajočih otrok 😀 ).

Vsaka skupina je bila po svoje srčkana. Predvsem so se v srce vsedli 3 do 4 leta stari malčki, ki so ob pomoči uspavanke položili spat svoje dojenčke. Nežno so jih božali, da so zaspali, se kot prave mamice potihem odplazili, nato pa pritekli nazaj k jokajočim otročičkom. Zopet so jih božali in kar ob njih zaspali še sami.

Otroci so v svoje nastope vložili veliko truda. To se je poznalo po njihovih srečnih očeh ob aplavzu. Veliko truda pa so vložile tudi njihove vodje in še več ga bodo po prijaznih nasvetih ge. Mojce Kasjak. Šele ob poslušanju njene ocene plesov in razgovorov z vodji skupin (ki sledi vsaki taki reviji), sem doumela, kakšna je širina plesa.

Ples ni samo korak v levo in desno točno na takt, ampak je mnogo več. Najbolj je pomembno, da se plesalec na odru dobro počuti. Komaj takrat lahko uživa v predstavi on in publika. Res se vsak izraz na obrazu pozna, sporoča počutje nastopajočega in gledalci to zaznavamo, pa naj se tega zavedamo ali ne. Tudi energija giba je izredno pomembna. Važno je, ali naj roka baletno nežno potuje po zraku ali pa naj močno udari v neko točko prostora. Gledalci ob neprimernem gibanju glede na glasbo le-to hitro zaznamo kot neko neravnovesje v plesu. Če pa ste kdaj sami plesali karkoli, se pa verjetno še spomnite navodila: “Glej za roko” ali “Pogled v oči” in tisti tipičen “Pazi držo!”…

Vse to šteje in še marsikaj. In na vse to morajo paziti vodje plesnih skupin, ki so bolj ali manj strokovno podkovane, žene pa jih neverjetna motivacija, ki izvira predvsem iz veselja otrok. Za moje pojme sta neverjetni dve dekleti, stari 12 in 14 let, ki vodita skupino samo nekaj let mlajših otrok. Sami sicer trenirata pod strokovnim vodstvom v klubu, to skupino pa vodita v okviru svoje šole. Podobno mlada je začela voditeljica Benediških mažoretk. To so mlade punce, ki lahko ob pravi vzpodbudi ter dobrem mentorstvu in izobraževanju še veliko dosežejo.

Kot navdušena mama in blogerka sem hotela vse tudi poslikati in sem Mojmu sunilata ta boljši  fotoaparat. Po nekaj minutah igračkanja se mi stvarca začne zoperstavljati, češ, nahrani me, sem lačen. Mu zamenjam baterje, revček pa še kar naprej joka. Sedaj z Mojim ugotavljava, da mora biti katera od baterij v kompletu popolnoma “hin”, saj bi po vseh pravilih morale biti napolnjene.

Uspela sem torej narediti eno fotografijo odgovornih ljudi…

iz JSKD Breda in Urška, Jože Križan (pospredsednik sveta JSKD), Janez Šijanec (predsednik KD Benedikt) in Milan Gumzar (poslanec in župan Občine Benedikt)

Od leve proti desni: iz JSKD Breda in Urška, Jože Križan (pospredsednik sveta JSKD), Janez Šijanec (predsednik KD Benedikt) in Milan Gumzar (poslanec in župan Občine Benedikt)

… in navijaško sliko mojih najljubših mažoretk:

Twirling klub benediških mažoretk

Twirling klub benediških mažoretk

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: