Spomladanska gozdna opravila

Potem, ko so me norice spreobrnile, mi še kar ni bilo, da bi se pustila popolnoma odgnati. Proti domu sem se odpravila v velikanskem ovinku. Vrh hriba me je pričakalo milo sončece, zato sem sestopila po osončenem grebenu. Po poti sem videla marsikaj zanimivega.

Opazila sem, da se razpoloženje v gozdu intenzivno spreobrača iz zimskega v pomladno. Malo pod vrhom je kmet že skoraj dokončal podiranje drevja za to zimo. Samo še nekaj debel leži na tleh, ogromno je že pospravljenih.

dva zamudnika

dva zamudnika

V bližini so v skladovnice zložene razsekane debelejše veje in dračje:

kupčki

kupčki

V akcijo je šla tudi neka živalca, ki je temeljito razbrskala listje ob komaj izrastlih noricah:

je bil jazbec?

je bil jazbec?

Slika je nekoliko slaba, a na originalni velikosti se vidi, da je okoli mladih rastlinic temnejši obroč, kjer je živalca odkopala vso suho listje. Po moje je bilo pod listjem kaj slastnega zanjo.

Prvo deževje po odjugi je od nekaterih dreves terjalo svoj davek. Na razmočenem in mehkem terenu so velikani padali kot domine.

dve padli domini

dve padli domini

To sta samo dve drevesi od mnogih, ki so pomolila korenine v zrak. Debla so že odstranili, nekaj vejevja še čaka. V bližini je pod žago plansko padla velikanska bukev. To je vse kar je ostalo od nje:

dolgo so jo rezali

dolgo so jo rezali

Velikanski štor, odrezan trdo pri tleh, sedaj prekrit z žagovino, ima premer približno meter in pol. Lepe deske.

No, nekatera druga drevesa, ki so mehak teren pod koreninami bolje prenesla, pa se že važijo z novo spomladansko obutvijo:

zeleni natikači

zeleni natikači

Advertisements
Posted in narava. Značke: , . 1 Comment »

One Response to “Spomladanska gozdna opravila”

  1. Štefan Says:

    Na slikah vidim, da si ujela lep trenutek za sprehod v gozd, ki ga dojemaš z občutkom za njegov obstoj. Pri vas tam doli z gozdom skrajno varčno gospodarijo, kar tudi ni najbolje. Gospodarno redčenje dreves je povsem normalna zadeva, drevesa rastejo, padajo in se tudi izpodrivajo za svoj obstoj. Tisto dračje, ki je na kupu, bodo vso izklestili in povezali za butare, ki jih potem uporabijo za kurjavo. Bolje za naravo bi bilo, če bi veje ostale v gozdu lepo razmetane, take potem strohnijo v humus in so nadaljna hrana za nova drevesa. Med trohnečim dračjem najdejo razne živali dovolj varno zatočišče, nekatere za ravninski gozd značilne rastline in tudi drevesa rabijo prav takšno, navidez neurejeno okolje, da uspešno preživijo. Napisala si zelo dober prispevek!


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: