Čarovnice na delu

Podnevi jih spoznate po na videz miroljubnem čepenju sredi travnika. Počasi in brez vidnega reda se premikajo po travniku sem in tja, vmes malo vstanejo, se pripognejo, malo dvignejo in spet čepijo na istem mestu. Ob sebi nosijo pleteno košaro. Tudi za trenutek je ne izpustijo izpred oči. Vanjo zlagajo dragoceni plen. Na videz miroljubno, pravim.

V resnici mrzlično in s filigransko natančnostjo preobračajo vsako biljko, vsako zel in kujejo velike daljnosežne načrte. Med travicami skrbno izbirajo drobne rastlinice z najrazličnejšimi čudežnimi učinki. Vsaka ima svoje področje delovanja in svoj poseben način priprave za doseganje teh učinkov. Čarovnice jih zbirajo od zgodnje pomladi pa tja do pozne jeseni. Točno vejo, kakšen zvarek bodo pripravile in komu ga bodo strašno prijazno ponudile. Nekatere prav specialne napitke bodo v blagodejne namene s posebno ljubeznijo zmešale tudi za sebe in svojo družino. Teh skrivnih receptov je toliko, kot je čarovnic, in nobena vam svojega ne pove.

Pazite, kadar vam kakšna ženska ponuja nek čudežen napoj. Nikoli ne verjemite vsega. Predvsem ne verjemite, da je v mešanici zgolj to, kar ta ženska trdi. Vedno je kje kaka skrita sestavina. In skrito razmerje teh sestavin. Mogoče ste že naleteli na gospo povsem normalnega videza, ki je kar naprej nekaj ponujala in promovirala. Lahko je čarovnica. Opazujte jo sedaj, ko so ozeleneli travniki. Sezona lova se odpira. Za čarovnice. Mislim na lov za zelišči.

Trenutno jih boste najlažje opazili ob gozdnih robovih, ob hudournikih ali zapuščenih makedamskih cestah ob velikih zaplatah rumenih cvetov. Pravijo jim tussilago farfara. Na vprašanje, kaj je to, bodo brezbrižno odgovorile, da je lapuh in ne, ni regrat. Menda je dober za zdravljenje kašlja in ga je potrebno previdno dozirati. Le zakaj?  Čarovnice jim trgajo cvetove. Te nežne male rumene glavice. Cuf, pa je ni. Ostane samo pecelj.

Kako vse to vem?

navadni lapuh

navadni lapuh

Doma se mi suši 😀 .

Advertisements

2 komentarja to “Čarovnice na delu”

  1. Moj od emetedindon Says:

    Ej, potemtakem sem jaz tudi neko čudo narave, da sem uspel do sedaj to vse preživeti. 🙂

  2. emetadindon Says:

    Ti si član družine 😀 , vendar vseeno pazi, kako se obnašaš 😉 .


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: