Državno prvenstvo Twirling in mažoretne zveze Slovenije, polfinale v Benediktu

V nedeljo 8.3.2009 smo v Benediktu v športni dvorani gostili dekleta, ki skoraj ne znajo živeti brez svojih vrtečih se paličic. Za to se moramo zahvaliti Twirling klubu iz Lenarta, ki je prireditev organiziral.

Punce in njihovi trenerji so Benedikt preplavili že v ranem jutru. Prve skupine so že ob 7.00 pričele z ogrevanjem in zadnjimi pripravami na tekmovanje. Kmalu po 9. uri se je tekmovanje pričelo. V pravem športnem duhu so se vse tekmovalke in tekmovalec! predstavili navijačem. Sledili so nagovori, predstavitev sodnic in zaprisega sodnic in tekmovalcev. Še obe himni smo slišali. Vse skupaj je bilo res svečano.

Tekmovanja so se vrstila skozi ves dan. Površnemu  gledalcu bi se verjetno po nekaj nastopih stvar zazdela čudna. Opazil bi, da punce delajo bolj ali manj isto ob vedno isti glasbi. Temu se reče obvezni liki. Kdor je v življenju kadarkoli malo plesal (ali pa ima doma malo mažoretko 😀 ), pa je lahko hitro opazil razliko med tekmovalkami. Takoj se vidi ali je roka iztegnjena ali skrčena, pod kakim kotom položijo nogo na tla in kako hitro uspe katera vrteti svojo paličico. Tudi vrtenje ne gre le okrog in okrog, temveč se vmes zamenja hod palice na zunanjo ali samo notranjo stran roke, gor dol, pa na komolce, okoli glave in še kje si deklice spretno vrtijo palico. Včasih je sploh ne držijo, ampak jo samo s pravilnim potiskom roke usmerjajo v kroženje.

Vrhunec tekmovanja in končna želja deklet je freesyle. Se pravi, da si izbereš glasbo, potem pa veselo poplesuješ, vrtiš palico in jo mečeš v zrak, medtem pa še po parketu zganjaš različne vragolije, nato seveda palico ujameš. Palice letijo skoraj do stropa! Dekleta so prave carice. Vse.

Najboljše sedaj čaka še finale aprila v Kranju. Neizogibno je, da bodo ene boljše od drugih. To je šport. Pri takih tekmovanjih je najbolj pomembno, da veš, da si pokazal to, kar znaš. Da nimaš slabega dne, da si prepričan vase in lahko sproščeno nastopiš. Zato vsem po vrsti želim, da bodo s svojo izvedbo zadovoljne.

Navdušena sem nad vzdušjem, ki vlada med mažoretkami. Imajo se neizmerno rade in se med seboj vzpodbujajo. So prave prijateljice. Iskreno se veselijo uspeha tekmic in hitro potolažijo razočarano sotrpinko. Med ogrevanjem in med odmori si pomagajo, pokažejo določeno figuro in si medsebojno dajejo navodila, kako jo pravilno izvesti. Človek bi pričakoval, da bodo punce v prostem času odložile palice in se malo posedle, one pa ne, kar vrtijo in vrtijo, da se človeku zvrti 😉 .

Vrtenje je težko. Mala Miš mi je nekoč posodila svojo palico. Sem se skoraj ubila 😉 . Ona jo sedaj zasuče že zelo lahkotno, a še vedno se ima ogromno za naučiti. Letos še ni tekmovala, je pa ponosno nosila tablo za enega od klubov. Njene slike ali posnetek morda objavim prihodnje leto, tokrat pa objavljam posladek: Prve tri uvrščene v freestyle-u. Me že zanima, katera bo dobila finale…

S klikom tu si lahko ogledate galerijo slik.

Ogledate si lahko tudi najboljše tri tekmovalke v freestyle-u. Vredno ogleda!

Če sem pravilno prepoznala obraze, so po vrsti tretja:

druga:

prva:

Advertisements

7 komentarjev to “Državno prvenstvo Twirling in mažoretne zveze Slovenije, polfinale v Benediktu”

 1. romeno Says:

  A je to kakšna HD varianta videa? Ker meni samo posamezne sličice prikaže.

  • emetadindon Says:

   @romeno, zdravo! Me veseli, da se bereva. Video je ta najbolj navaden in pri meni se lepo odvrti. Morda imaš težave s povezavo v internet? Poskusi kasneje ali pa z drugega računalnika. Video najdeš tudi direktno na YouTube-u.
   LP, Emeta

 2. Štefan Says:

  Sem dvakrat gledo kako plešejo. Eeeejj.

 3. romeno Says:

  Na youtubu pa v redu dela.
  Zgleda enostavno :D. Ob tem pa se spomnim na mojo idejo, da sem si kupil ustno harmoniko. Še zdaj mi gre na smeh, ko se spomnim kakšne zvoke mi je uspelo spravit iz nje 😀

 4. srečko Says:

  Zdravo !
  Zahvaljujem se za objavo sestavka na spletu. Sestavek je odlično napisan. Na svojstven način je popolnoma zadel bistvo tega zanimivega, novega športa v Sloveniji. Link smo dali na našo spletno stran
  http://www.twirling-lenart.si.

  LP
  predsednik TPMKL

 5. twirling Says:

  Pozdravljeni,

  zelo dober , res dober clanek. Vendar bi vas rada popravila.
  V Benediktu se je predstavila športna panoga: TWIRLING BATON in ne kulturna dejavnost MAŽORETE. Drugace pa imam same pohvale za skrbno napisan clanek. Ziva ja punca v tretjem posnetku in je letos zmagala na Svetovnem pokalu v Avstraliji – PRVA SLOVENSKA ZLATA KOLAJNA V TWIRLING BATON SPORTU.

  PA BREZ ZAMERE

  • Emeta Says:

   Hvala za pohvalo in pojasnilo. Izraz mažoretke sem uporabila, ker je bolj poznan širši javnosti. Bom pa dodala še značko (tag) twirling baton in boste še strokovnjakinje lažje našle. Napiši kaj o tekmovanju v Avstraliji, mi pošlji in bom z veseljem objavila. Pošljem mail s kontaktom. LP, Emeta


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: