Tudi športno dvorano smo napolnili!

Sedaj vemo, da je bil kulturni dom resnično krepko premajhen. Ne le, da je vsako leto pokal po šivih, letos je bila polna velika športna dvorana v Benediktu. Materinska proslava očitno že ima svoj sloves.

Benedikt je majhen kraj, v katerem se vsi poznajo med sabo. Ljudje tu živijo zelo tesno povezani med seboj. Še vedno poznajo življenje v razširjeni družini skupaj z babicami in dedki. Njihov vsakdan je zelo tesno povezan z vero. Tesno povezani so tudi s svojim okoljem, z zemljo, ki jo obdelujejo. Veliko prebivalcev še živi na kmetijah in nekaterim je kmetija tudi glavni vir dohodka. Trdo delo in prepletenost njihovih življenjskih poti daje tem ljudem poseben značaj. Značaj, ki ga v mestih ne najdemo.

Ta poseben značaj ljudi bolj kot v mestu žene v družbo, na kulturne prireditve. Tiste redke priložnosti za praznovanje znajo dobro izkoristiti. Takrat pridejo skupaj, uživajo v kulturnem programu in kasneje še ob kozarčku ali dveh v prijetni družbi.

Prihod na proslavo ob materinskem prazniku je postal že kar običaj. Matere prihajajo v družbi svojih mater, babic, spremljajo jih možje in otroci. In kaj jih zvabi na proslavo? Razlogi so različni. Nekatere mame pridejo  pogledati svoje otroke, ki nastopajo. Druge pridejo poslušati svoje može, ki bodo zapeli za njih. Nekatere pridejo zaradi vzdušja in lepih misli, ki jih tam slišijo. Nekatere pa pridejo zato, da bi videle podelitev priznanja za naj ženo.

Naj žena, enaka med enakimi, a vendar posebna žena, zaslužna za nekaj več, predstavnica svoje skupine. Letos smo z nazivom naj žena počastili invalidko, ki je po nesreči pristala na invalidskem vozičku. Hitro po tem je izgubila še moža. Sedaj sama skrbi zase in redno obiskuje kulturne prireditve. Je ženska, ki je lahko vsem za vzor močne volje in veselja do družbe, ki človeka drži pokonci.

Zelo lepo je to povedal pater Mirko v današnji zgodbi. Ključno je, da človek lahko ostane brez materialnih dobrin, da mu odpove telo, a vedno mu ostane melodija v njegovih mislih, njegova volja. Moč volje te pripelje kamorkoli želiš.

In kaj počne pater na takšni proslavi? Saj pravim, da imajo ti ljudje poseben značaj. Vera je del njihove duše. In ker pri nas te dni poteka misijon, smo povabili medse še takšne goste. Vsem res niso po godu, a večina je v današnji popestritvi programa uživala.

Slike s prireditve najdete tu, spodaj pa si lahko ogledate darilca, ki smo jih pripravile ženske v ročnodelski skupini:

samo nekaj vzorcev

samo nekaj vzorcev

in še podrobnejša slika:

ta perlica je lepljena, nekatere so všite

ta perlica je lepljena, nekatere so všite

Advertisements

One Response to “Tudi športno dvorano smo napolnili!”

  1. Štefan Says:

    Najlepše pa je, da nihče nikogar ne izključuje. Da cenite človeka po lepem petju in ne po pripadnosti neki p. ustanovi. Da cenite človeka po njegovem delu.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: