Nova frizura za potomko stare trte z Lenta

Pri Benediktu smo rezali. Ni odšla ona k frizerju. Frizerji so prišli k njej. K častitljivi Čolnikovi trti, modri kavčini, potomki stare trte z Lenta, najstarejše trte na svetu. Tudi frizerji niso bili kar tako. To so sami izkušeni strokovnjaki, ki natančno vedo, kje se naj dela rez. Naj mi torej prosim ne zamerijo mojega preimenovanja.

Za slavnostno rez trte se zberejo vsi njeni skrbniki in botri. Glavni so občinski viničar g. Zlatko Borak, boter in župan Milan Gumzar in skrbnik stare trte na Lentu g. Tone Zafošnik, ki se je kot mlad mož učil mojstrstva v Slovenskih goricah. Z vso skrbjo in častjo pridejo na slavnostno rez trte tudi botri dveh sosednjih trt: domačega klintona, katerega starost je po ustnem izročilu preko 80 let, in radgonske ranine, avtohtone sorte Radgonsko Kapelskih goric. Vse tri trte v polnem zelenju si lahko ogledate tu.

Občani Benedikta se radi zberemo pri naši Čolnikovi trti. Spomladi jo obrežemo, v jeseni jo oberemo. Ob teh dogodkih je vedno veselo. Vinogradniško društvo Benedikt vedno poskrbi za kratek kulturni program. Tradicija svečanosti zahteva mimohod benediške konjenice.

mimohood konjenice

mimohood konjenice

Tej so se letos pridružile tudi mažoretke. Po mimohodu so pripravile še eno točko in prikazale lepo usklajenost. Dekleta gredo kmalu na državno prvenstvo in jim vsak nastop ali vaja zelo koristi.

isti korak, isti vrtljaj

isti korak, isti vrtljaj

Na naših prireditvah ne smejo manjkati Klapovühi. Nekoč smo jih poznali kot skupino fantičev, ki igrajo na doma narejena glasbila, sedaj so že veliki mladeniči z resnimi inštrumenti in žensko članico. Zaigrali so tri pesmi in prijetno presenetili občinstvo.

pojeta kot slavčka

pojeta kot slavčka

Malo drugače in s 25 letno tradicijo pa pojejo Završki fantje. Ko zaslišim te glasove, me kar dvigne. Njihovo petje je glasovno bogato, odpevi usklajeni in njihovi glasovi žametni. Božajo dušo.

Završki fanjte ubrano zapojejo

Završki fanjte ubrano zapojejo

Kot vedno nam je spregovoril naš župan in sedaj tudi poslanec g. Milan Gumzar. To je človek, ki nikoli ne hodi naokoli z listkom v roki. Svoj nagovor vedno pove iz glave. Ali se zelo dobro pripravlja ne svoje govore ali pa ima dober dar govora. Vedno pove stvari preprosto in po zdravi kmečki logiki.

govor g. župana je vedno prijeten

govor g. župana je vedno prijeten

Čolnikova trta, ki je leta 2007 že rodila, je bila ob svečanosti že v glavnem porezana, na zadnjo rez so čakali le še bodoči cepiči. Po običaju so nekaj cepičev podarili posebnim izbrancem, preostanek pa razdelili med obiskovalce. Zadnjo svečano rez so opravili skrbniki Čolnikove trte.

dogovarjajo se o novi frizuri

dogovarjajo se o novi frizuri

Med tem so pridne ženske roke že pripravljale malico za vse obiskovalce. In takrat so mi v misli spet privrele besede povezovalke Saše Lovrenčič. Pravi, da so pri Benediktu prijazni ljudje doma. In kot priseljenka ji dam še kako prav.

Trta ima novo frizuro. Upajmo, da je današnji veter ne bo preveč razmršil. Upajmo, da ji bo poleti zopet bujno pognala in pokrila z zelenjem celotno brajdo. Upajmo, da bo v jeseni na njej dozorel kakšen grozdek več kot lani in da bo vino Benediški trojček zopet okusno in dišeče!

Advertisements

One Response to “Nova frizura za potomko stare trte z Lenta”

  1. Štefan Says:

    V kakšnem razmerju pa je ta vaš vinski trojček?


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: