Napoved vremena – kontrola za marec 2009

Marec je v prvem tednu nakazal, da se namerava držati napovedi po ljudski vraži. Pričel se je oblačno, z blagimi padavinami (vsaj na Štajerskem in v Pomurju). Klujb temu smo imeli prelep dan žena. Malo vetroven, a sončen.

Naslednji teden je bil večinoma oblačen, malo je bilo tudi dežja in kar nekaj sonca. Potem pa smo se zgrozili. Meteorologi so za konec tedna napovedali snežne padavine do nižin po celi sloveniji.  Povsod smo že lahko nabirali zvončke, občudovali trobentice in ponekod že spomladanski žafran, vremenarji pa nam napovedo, da pride zima nazaj. In je prišla. Za en dan. V petek je že bilo sončno, a še vedno mrzlo.

Bolj v nasprotju z napovedmi (ki so jih dnevno spreminjali) se je nadaljevalo  pretežno oblačno vreme z relativno visokimi dnevnimi temperaturami (med vikendom čez 10, med tednom okoli 7). Napovedi meteorologov se je močno držal veter. Ne bi mu bilo treba. Od materinskega dneva dalje je kar pridobival na zoprnosti. Naslednji vikend je prav grozeče tulil in bučal okoli voglov. Na vrh so še napovedali dež res po vsej Sloveniji. Tako je potem tudi bilo. V nedeljo so pri nas v Slovenskih goricah z neba vlivali in vlivali ogromne količine deževnice. Se je treba počasi navaditi na aprilsko vreme in napolniti zaloge za poletje. No, vsaj zadnji dan marca je bil zopet suh.

Marec ali sušec je mesec, v katerem bi se morala zemlja osušiti in s tem pripraviti na novo poljedelsko sezono. Sneg, ki kopni visoko v gorah, naj bi v tem mesecu le počasi skrbel, da se zemlja čisto ne izsuši in hkrati polnil podtalnico za poletne mesece. Preveč dežja v marcu lahko onemogoči pravočasno obdelavo polj. O tem govori tudi cela vrsta pregovorov in rekov. Po blatu pač ne gre riti in se zatikati, razen, če gojiš riž. Za slovenske pridelovalce riža pa še nisem slišala 🙂 .

P.S.

Pri preverjanju v decembru dane napovedi sem našla napako. Za marec bi moralo pisati, da bo rahlo deževen brez velikih presenečenj. In je tak tudi bil. Pričakovala sem, da bo več dežja v drugi polovici marca, vendar je z izjemo zadnjih dni moja predvidevanja ovrgel.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: