Zbogom Marjetka!

Moj otročiček je doživel enega težjih trenutkov v svojem življenju. Ločiti se je morala od svoje Marjetke, dišeče muškatne bučke bogate bronaste barve z belim poprhom. Dobila jo je od dedija, da bo pojedla eno odlično sladico, Mala Miš pa jo je vzela za svojo ljubljenko 🙂 .

ne dam, ne dam, Marjetke ne dam

ne dam, ne dam, Marjetke ne dam

Konec novembra, ko je dedi velikodušno delil svojo zalogo, je bila Marjetka že velika buča, a je bila vseeno še zelena kot kakšna najstnica. Pri nas je dobila svoj prostor na pultu pod oknom. Na svetlobi in toploti je lepo zorela v okusno muškatno bučo. Zelena barva je počasi izginila, nadomestila jo je temna bakrena. Hkrati z Marjetko so zorela njena semena. Semena so zorela bolj, kot bi si kdo lahko mislil.

Nekatera semena v buči so že vzklila in pognala prave korenine in listke. Mala Miš je kar poskakovala od veselja: “Mlade Marjetke, mami, mlade Marjetke!” 😀 Mlade rastlinice brez sonca težko uspevajo, tako so v bučkini sredici bili nekateri poganjki zelo sumljive kakovosti. Ujeli smo zadnji vlak, da jo pojemo. Še malo bi jo zoreli na pultu in ostala bi le še mehka nerazpoznavna gmota.

Semena sem dobro pregledala in ugotovila, kako to gre pri bučki. Najprej iz konice semena požene bel izrastek, ki se bo razvil v korenino.

bučno seme je vzklilo

bučno seme je vzklilo

Ko je kalček dovolj dolg, prileze iz ovoja bučnega semena še par prvih listkov.

listka se bosta osvobodila

listka se bosta osvobodila

Če so pogoji pravi, listka počasi prilezeta iz zemlje, korenina se zarije globoko v zemljo, čez približno 5 mesecev pa lahko pobereš svežo zalogo odličnih buč.

Prijateljica me je vprašala, kje sem zdaj dobila bučo. Buče, ki jih pozna ona, so predvsem cukini, ki imajo kratko življenjsko dobo. To so tako imenovane poletne buče z zelo tankim in občutljivim olupom. So občutljive na udarce in hitro splesnijo ali zgnijejo.

Muškatne buče so kot povsem drug svet. Spadajo v skupino zimskih buč, ki imajo trden olup in na suhem zdržijo do pomladi. Predpogoj je, da dozorijo do konca na matični rastlini. Nezrele buče pojemo prve. Muškatne buče se tudi po okusu močno razlikujejo od večine buč. So sladkega in polnega okusa, odlične za pripravo sladic.

Logično, da smo se krasno posladkali z našo Marjetko. Sem v teh dneh delala različne variante enkrat že opisane sladice. Ugotovila sem, da si to sladico lahko povsem prosto prilagajamo razpoloženju in letnim časom.

Za hladen zimski večer meni zelo ustreza bolj sladka varianta s pečenimi bananami in smetano. Na topel dan prija k bučkam prav vsako sadje. Borovnice, maline, jabolka, kivi, jagode – kar vam srce poželi. Naredi sladico bolj lahko in svežo. Po želji še sladoled, jogurt ali smetana. Včasih sadje in bučo zmariniram v pomarančnem soku. Par ur namakanja je dovolj. Sladkorja skoraj ne dodajam. Morda žličko rjavega. Vedno pa dodam malo cimeta, ki zelo obogati okus buče.

za bučko in ne bučko jedce

za bučko in bučko ne jedce

In če imate doma izrecne bučko ne jedce, v en del sadja pač ne primešate buč. Te lahko zamrznete v majhnih porcijah. Bodo še prav prišle poleti 😛 .

Sedaj se lahko pa še sami igrate. Buča je ta prava tista, ki v trgovini izgleda, kot da je tam za okras.

Advertisements

5 komentarjev to “Zbogom Marjetka!”

 1. Štefan Says:

  Sedaj je že pravi čas za sajenje bučnih semen. Zemljo že imam v lončkih, jutri sem v akciji!
  🙂

  http://www.vecer.com/blog/KOROSKIBAJTLAR

 2. Štefan Says:

  Druga slika – kdo se pripravlja na nizek štart?
  🙂

 3. Štefan Says:

  Se mi je zdelo, da si tisto sliko izbrala načrtno! 🙂


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: