Sanje čistunske savnistke

O zdravilnih učinkih savne tu ne nameravam razpravljati, zaupam pa vam moje sanje o popolni savni in popolnih savnistih. In ne mislim na izklesana telesca. Lahko so tudi obilni. Ampak obnašanje…

Uh, obnašanje v savni je pa včasih presneto obupno. Za začetek so krivi upravljalci savn sami, ker izobesijo trapaste table z navodili. Na tistih tablah je dostikrat narisan striček, ki je z brisačo pokrit preko mednožja. Odlično! Sem že našla resnične stričke, ki so z nago ritjo sedli na vroče klopi in se pokrili z rjuho. Saj je tako prav, a ne?

Rjuhe bi morale biti dolge najmanj 2 metra, da jo človek enostavno razgrne in dejansko ima na rjuhi dovolj prostora, da se na njo vleže. Brez tega, da ti noge gledajo malo preko 🙄 . Ker šmenta, kdo bi si mislil, po petah tudi “švic” teče, da se o potenju po glavi ne pogovarjamo.

In da se ne pogovarjamo o pogovarjanju. Tega nekateri v savni ne znajo početi po bontonu. Ma kaj bonton! Savnanje služi sprostitvi, umirjanju in počitku, nekateri se pa derejo kot da so na glasnem gradbišču. Včasih se namesto njih dere radio. Odvisno od savne.

Tiste dame, ki zaidejo v parno savno do vratu zavite v rjuhe, so pa smešne. V pravi parni savni se tako ne vidi niti pol metra naprej. Nihče jih ne bo mogel pretirano opazovati. V kaj se bodo ogrnile ob izstopu iz savne, mi tudi ni jasno. In kako se tuširajo, mi je jasno še manj. Morda zavite v rjuho?

Torej, sanjska savna je locirana v moji sanjski hiški. Eno nadstropje za savno. Savno za 4 osebe, s počivališčem, in obveznimi sanitarijami. Savna ima eno veliko razgledno okno, skozi katero se vidi samo ven. Počivališče je obdano z enakim steklom. In tam veljajo MOJA pravila. Najprej tuširanje. Na polički čakajo brisače. Kompleti brisač (že imam šiviljo, samo še blago ji nesem 🙂 čez par let 😦 ). Barvni kompleti brisač:

  • 1 za brisanje, 70 x 140 cm,
  • 1 za podlogo v savni 100 x 250 cm,
  • 1 za ležalnik narejena po meri ležalnika, da se na vrhu zatakne in sega do konca
  • 1 dodatna za brisanje ali pokrivanje na ležalniku, če nimaš kopalnega plašča

Vsak povabljenec si izbere svojo barvo in se nikoli ne more zmotiti, katera je njegova. Potem se gremo savnati v prezračeno savno. Zalivamo zmerno in po dogovoru. Celi ležimo na brisačah. Pokrivanje ni nujno, nismo se prišli gledati. Počivamo na udobnih ležalnikih. (Pred nakupom jih bom tako tako temeljito stestirala, da se bo trgovcu že vrtelo od sile 😀 ) Umirjena glasba. Pri roki lahka literatura. In sonček sije na nas.

Advertisements
Posted in bljak, kultura. Značke: , , . 1 Comment »

One Response to “Sanje čistunske savnistke”

  1. Moj od emetedindon Says:

    Ej, da se ti besede pozlatijo. 😉


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: