Vreme – kontrola za maj 2009

Praznik dela je bil prav aprilski. Nad našim koncem se je vreme hitro opravilo v majsko opravo, konec prvega tedna je bilo že skoraj junijsko. Šport špas smo izvedli v lepem in vročem vremenu. Po treh dneh smo dobili pošiljko dežja. Pankracij, Servacij in Bonifacij so zalivali, Zofka (ta polulana) pa je bila suha.

Stari reki imajo kar nekaj za povedati o ledenih možeh. Na 12. maja, ko goduje Pankracij, bi naj bilo toplo: “Če Pankraca sonce peče, sladko vince v klet poteče.” Za 13. maj, ko goduje Servacij, velja: “Po svetem Servati ni mraza se bati.” Pri nas, na Koroškem, je Sv. Zofija znana kot poscana Zofka. Takrat mora deževati, da bo vode dovolj za dobro letino. Reka pa pravita: “Sv. Filip napija, Zofija popija. Sveta Zofija vino popija.”

Vikend (16. in 17.) je bil čudovit, čeprav je v soboto malo kazalo na možnost ploh. Tudi začetek tedna je bil lep in sončen. V naši bližini je kar nekaj krajev v ponedeljek dobilo pošiljko dežja, bliskalo je in grmelo po Pesniški dolini, pri nas pa je ostalo suho. V torek zvečer je le malo zmočilo zudi naše vrtove. Po suhi in vročični sredi in četrtku smo v petek zvečer prejeli konkretno pošiljko dežja. V pičle pol ure je voda stala povsod. V bistvu smo imeli neurje in po mirnem sobotnem vremenu v nedeljo ponoči še eno.

V torek se je nebo odločilo malo nadoknaditi prekomerno izhlapevanje vode ob vročini prejšnjih dni. Deževje je trajalo do sobote. Ozračje se je močno ohladilo in en dan je na Pohorju snežilo. Potemtakem so sneg dobile skoraj vse malo višje slovenske gore. Zadnja dva dni je bila Peca preverjeno spet malo bolj okrogla in bela. Kljub temu smo imeli lepo zadnjo (binkoštno) majsko nedeljo, ko smo pri nas imeli prvo obhajilo.

Napoved za maj 2009 se je glasila: “sreda, 17.12.2008: cel dan pomalem dežuje in poneha, temperature nad od 3 do 6 – maj 2009 bo deževen, relativno topel, vode poleti ne bo manjkalo.” Maj je resnično bil vsaj sredini meseca nadpovprečno topel, konec meseca pa nam je obnovil vsaj nekaj podtalnice, čeprav je že grozila suša zaradi intenzinvega izhlapevanja v vročih dneh.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: