Zakaj cerkev ne opravi s pedofilijo?

Ves teden me že muči en črv, ki so ga mediji uspešno naselili v naše glave. Mala Miš ima v okvitu priprav na prvo obhajilo pri žuniku skupaj s še eno prijateljico zasebne pevske vaje. Panika! Od začetka tedna dalje, ko mi je to povedala, skrbno opazujem njeno obnašanje. Pozorna sem na morebitno nihanje razpoloženja, nepričakovana nasprotovanja ali kakršen koli odklon od običajnega vedenja. Miška je na srečo vesela in ravno toliko uporniška kot vedno.

V trenutku, ko mi je povedala za zasebne pevske vaje, sem kar zmrznila. Na srečo sem hitro našla prava vprašanja, da sem prikrila svoje dvome in pridobila nekaj informacij. Močno sem se upirala objavi teh miselnih viharjev na blog. Nočem načenjati takih tem. Danes sem pa zopet slišala, da v Sloveniji sumijo na zlorabe v okviru priprav na birmo. Miška se pripravlja na obhajilo…

Cerkev bi lahko v vseh takih primerih drugače reagirala. Saj jih človek še razume, da poskusijo zavarovati svoje delavce, župnike, a na prvem mestu bi vseeno morale biti njihove ovčke, a ne? Če bi cerkev svoje ljudi, ki so jim dokazane kršitve, kaznovala tudi sama, na način, da bi tudi ovčke to videle, bi dosegli dvoje:

 1. Pastirji bi bolj razmišljali o tem, kaj se sme in kaj ne in kakšno kazen jim bo vrhovni šef tu spodaj in tam zgoraj naložil. Obnašali bi se bolje.
 2. Ovčke bi v splošnem imele večje zaupanje v pastirje in bi jim bolj zaupale in verjele, kadar bi prišlo do lažnih obtožb.

Ljudje pač smo ovčke v resnici. Radi hodimo in blejamo v skupini. Ko se ena prestraši, smo prestrašeni vsi. To nam je prazgodovinski nagon. Povsem normalen vzgib, ki je nas, ljudi, varoval dolga tisočletja in varuje živali, ki živijo v skupini, še dandanes. V okviru tega refleksa tudi ločujemo druge vrste na nevarne in nenevarne. Tekom zgodovine smo se naučili tudi posploševati. Ko se nekdo izkaže za nevarnega, posplošimo to na celotno skupino enakih osebkov. Na ta način so vsi politiki skorumpirani, vsi zdravniki zanič in predobro služijo, vsi podjetniki so tajkuni in vsi managerji tlačijo samo v svoj žep. Na koncu so še vsi župniki pedofili.

To seveda ni res. Tudi cestni delavci niso vsi enaki, med šiviljami so spretne in manj spretne, računovodkinje, komercialisti, knjižničarji, kovinarji in vsi ostali delavci na svetu so si med sebi enakimi različni. Tudi med njimi so lahko izredni, odlični delavci in med njimi tudi najdemo kriminalce. Pri bolj domačih poklicih, stvareh, dejstvih ali pojavih manj posplošujemo, pri manj poznanih posplošujemo bolj. Neznanih stvari nas je bolj strah. Kar nas lahko nekje nekoč osebno prizadene, nas boli toliko bolj, strah ima še večje oči.

Nihče me nikdar ni rešil tega strahu. Kako naj pri vseh novicah, govoricah in medijski gonji sedaj svojega otroka zaupam našemu župniku? Na srečo sem slišala mnogo zgodb sedaj odraslih ljudi, ki jim zaupam. Zgodbe so o našem župniku, ki pri teh ljudeh uživa zaupanje in spoštovanje zaradi vseh svojih dobrih dejanj za njih, ki so takrat bili še otroci. Jaz pa sem kljub temu na preži, če Mala Miška mirno spi. Gledam jo pravkar in spi kot angelček.

Advertisements

3 komentarji to “Zakaj cerkev ne opravi s pedofilijo?”

 1. jackie4grace Says:

  oprosti, zdaj bom cinična in ti bom rekla, da ne skrbi, ker imajo župniki itak raje fantke …
  ampak jaz bi na tvojem mestu vseeno želela slišati pastirjevo pojasnilo za zasebne vaje.

  • emetadindon Says:

   Te zasebne vaje so se izkazale za ne tako zelo zasebne, saj ob isti uri grejo vadit vsi otroci, le da niso vsi naenkrat pri župniku. Razlog so priprave na obhajilo – morajo se dobro naučiti izbrane pesmice, saj bi vsi radi nekaj peli. Nedelja bo pestra 🙂 .

 2. frank Says:

  hmmmm s temi fajmoštri je res čudno ……., mal smo pa tudi sami krivi, ker se vsak dan pustimo bombardirati z negativizmom


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: