Polnozrnati marelični cmoki

Polnozrnata moka, bela moka, skuta, jajce, sol, približno 20 marelic, sladkor v kockah in velik pisker vode, olje in drobtine po želji. Žal, natančnih količin nimam. Delam po občutku. Marelic mora biti nekaj več, ker tiste premehke ali pretrde, ki nočejo izročiti svoje koščice, kar pojemo 😛 . Polnozrnate in bele moke dam pol – pol. Skute približno 500 g. 1 jajce, sol po občutku. Zgnetem testo, ki se zaradi uporabe grobe polnozrnate moke malo težje sprime in rabi več počitka kot belo. Po pol ure testo pregnetem še enkrat in ga zopet pustim malo lenariti.

Danes sem zopet imela Malo Miš-jo kuharsko pomočnico, ki je v vsakem trenutku dobro izkoristila sprednji par tačk. Med pavzami sva malo pospravljali, malo lenarili in pripravili marelice.

posušene, s kocko sladkorja

posušene, s sladkorno koščico

Marelice so o dlično umite, saj Mala Miš obožuje packanje pod vodo. Potem jih je še zbrisala, jaz “izkoščila 😉  ” – ok, prav, razkoščičila, Mala Miš pa je vanje nadevala kocke sladkorja. Kakšno je dala tudi vase x: . (In pojedla kalcijev dextro ali kaj že 🙂 , dozo za odraslega.) Nato je prevzela še foto seanso. Marelice, kača in žimnica so njeno delo.

porcijska kača

porcijska kača

Najlepše si razporedim testo, če ga zvijem v kačo in narežem na pravo število kosov. Najprej samo malo pritisnem z nožem, da vidim, kako se izide. Kolikor marelic, toliko cmokov. Seveda obstaja varianta, da naredim v izobilju testa. Takrat iz ostanka naredim njoke in jih zamrznem. Obstaja tudi varianta, da je ogromno testa in preveč marelic. Gredo pa gotovi cmoki na hladno. Prav pridejo, kadar ni časa kuhati. Za viške marelica pa tako vsak ve, da ni straha, da bi se pokvarile 🙂 .

Marelice potem polagam v posteljice in jih dobro pokrijem, da jih ne bi zeblo.

mareličina žimnica

mareličina žimnica

Nato jih dam v vrelo vodo. Da jih res ne bi zeblo, jih pustim tam kar 20 min. Če so prve spomladanske, bolj slabo zrele, lahko še kakšno minuto dlje. Vendar so občutljive in se nerade pregrejejo. Ne smejo predivje vreti. Podobno kot juha so rade vzrok za prepir. In rade imajo masažo. Njihove postelje – cmoki – uživajo, če že med polaganjem v jakuzi potresamo lonec sem in tja, sicer protestirajo in se zlepijo na dno, marelice pa ves svoj sok od neugodja polulajo v vodo. Marelice, ki smo jih uspešno razvajali, so tesno zavite v svojo pernico. Na krožniku potem od veselja v loku brizgnejo svoj sok naravnost v usta. 

Moj ima malo čudna nagnjenja. On ima rad nagce. Če bi to bile nage babe, bi še nič ne rekla 😉 . V bistvu samo ne mara krzna, se mu živalce smilijo. Takole si jih privošči:

nagci za Mojga

nagci za Mojga

tako se dozirata cimet in sladkor

tako se dozirata cimet in sladkor

Jaz jih po damsko zavijem v plašč:

knedlci s plaščkom

knedlci s plaščkom

Mala Miš jih napade vsakih nekaj, zelo rada, veliko. Velika je od takrat, ko prvič rekla: “enci knedi”.

P.S. To sedaj je ta pravo zahvalno kosilo in ne neka kvazi zahvala kot ta tu.

P.P.S. Zahvala gre Mojmu za ves trud s kuhinjo in renoviranjem stanovanja.

Advertisements

3 komentarji to “Polnozrnati marelični cmoki”

 1. Moj od Emete Says:

  Garantiram, da je bilo zahvalno kosilo tako dobro, da ga lahko ponoviš še preden jaz prebarvam preostali del stanovanja. 🙂

  Po moje ga ne bom nikoli, ker nimam kam zložiti vsega, kar je tam. 😦 Čas bo, da začnemo razmišlati o hiški. 🙂

 2. easyriderka Says:

  Mmmm, kok pa tole slastno zgleda! Cmoke delat se priznam še nikoli nisem lotila sama, ampak vedno uberem tisto enostavnejšo (zmrzjeno) pot .

  • emetadindon Says:

   Pa poskusi, saj ni tako težko. Izberi srednje mehke marelice. Trde se težko izkoščičijo in se med kuhanjem ne zmehčajo, okoli mehkih je pa težko testo napeljat. Mora biti še toliko čvrsta, da je s pritiskom rok ne speštaš v marmelado 🙂 .


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: