Obisk v času večerje

Včeraj je bil dolg vroč dan. Vročino smo težko prenašali. Še razvajeni od dopusta, ko smo lahko na hitro skočili v morje ali pa pod tuš, smo se skrivali v zavetju domače klime. Proti večeru pa sem le morala pogledati na parcelico, če bučke kaj rastejo.

Z Mojim sva se odpravila z zelo zložnim tempom. Na cilju sva bila zelo presenečena. Ugotovila sva, da morava pravzaprav potrkati na vrata. Travica nekako ni več delovala kot najina. Na njo so se samovoljno in v res zelo velikem številu naselili pajki. Taki veliki, črno rumeno črtasti osasti pajki z okrencljanimi mrežami. Na en korak bi morala trikrat pozvoniti in gospodinjo poprositi, če lahko grem mimo. A nisem. Sem potuhnjeno posnela nekaj fotografij in se kar najbolj tiho odplazila dalje, da so lahko v miru povečerjali.

Za večerjo so bile večinoma kobilice, ponekod muhe ali manjši hroščki. Opazovala sem gospodinje, kako hitro in skrbno zavijejo večerjo v svilnato prejo. Z nogico seže do zadka in zgrabi nit, ki se raztegne v trikotno prepleteno tančico. Nato z isto nogo zavije mrežo okoli plena. To ponovi kar nekajkrat, da se živalca ne more več premikati. Nato poišče primerno mesto in zasadi 5 mm dolge strupnike v žrtev. Ko se večerja prebavlja, gospodinja mirno počaka na mreži, če bo morda mimo priskakljal še zajtrk.

Ob naslednjem obisku parcele bo s seboj odnesla najemne pogodbe, ki bodo lepotcem omogočile bivanje v spodnjih delih našega travnika. Okoli bučk bom visoko travo malo porezala z vrtnimi škarjami, ne s kosilnico. Revčki se mi preveč smilijo, da bi jih zmlela v prah, kot je bil primoran moj ata, kateremu ose niso pustile več v hiško.

tipična poza z glavo navzdol in okrencljana mreža

tipična poza z glavo navzdol in okrencljana mreža

trebuh je bolj varovalnih barv, strupniki so pravkar opravili svoje delo

trebuh je bolj varovalnih barv, strupniki so pravkar opravili svoje delo

Osasti pajek ima rad vročino in visoko travo, ki mu nudi okolje za grajenje doma. Pri nas je sicer redek, a v vročem poletju na zapuščenem travniku bi ga skoraj zagotovo lahko našli. Njegov strup za človeka ni nevaren. Pogodbe bom zaradi velikega števila najemnikov vseeno nesla v dolgih hlačah. Morda celo najdem kakšnega “muškarca” doma, sedaj, ko vem, da jih moram iskati ob robu mreže. Tam čakajo na samičino zadnjo levitev. Takrat postane plodna in za trenutek njene čeljusti dovolj mehke, da se lahko samec pari z njo brez strahu pred smrtjo.

Več si lahko preberete na wikipediji (v angleščini) in tu.

Advertisements

2 komentarja to “Obisk v času večerje”

  1. romeno Says:

    Uh so pa ogromni ti pajki 😆 vsaj zame, ki sem bolj navajen na suhe južine 😆

  2. Štefan Says:

    Tisti cik – cak vzorec na mreži je značilen za več vrst pajkov. Kdor pa enkrat vidi tehniko zavijanja v mrežo ujetih živalic, prične to žival spoštovati in se zave kakšen pomen v ravnovesju narave ima prav vsaka žival.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: