Miselno naravnan zajtrk

Zjutraj je pametno nekaj pametnega pojesti. Še posebej je pametno pojesti nekaj tako pametnega, da bomo potem pametni cel dan. Običajno za tak učinek pojem banano in popijem zeleni čaj. Danes sem kombinacijo še obogatila. S hruško in sirom.

Poznavalci zelenega čaja že veste, da je dober za koncentracijo, za nepoznavalce bom pa vseeno malo razložila. Stres je ponavadi tisti dejavnik, ki nam moti koncentracijo. Mišice so napete, čeprav se tega sploh ne zavedamo. To nam jemlje energijo – kisik gre v mišice, namesto v možgane.

Zeleni čaj vsebuje stari dobri kofein. Tein je le drugo ime za isto snov. In zakaj potem ne bi spili kave, zakaj raje zeleni čaj? Po preveliki dozi kave se človek trese. Tudi klasična doza kave ima hiter, močan in kratek učinek. Kofein udari takoj. Nasprotno zeleni čaj oddaja kofein v manjši dozi dlje časa. Za to poskrbijo čreslovine, ki upočasnjujejo prebavo kofeina. Eterična olja v čaju spodbujajo sposobnost opazovanja, hkrati pa umirjajo telo. Zeleni čaj vsebuje veliko tiamina, vitamina skupine B, ki organizirajo presnovo ogljikovih hidratov – iz bogate banane. S sirom dodaš še dobro mero kalcija.

To je že kdo slišal, da za presnovo in vezavo kalcija na pravo mesto telo potrebuje C vitamin? (Zato pa delajo šumeče tablete  Ca-C.) Malo sem ga dobila iz hruške, kar nekaj pa tudi iz zelenega čaja. Raziskave so pokazale, da je C vitamin v zelenem čaju vezan v taki obliki, da se tudi s prekuhavanjem ne uniči. Zmagovalna kombinacija!

P.S. Znanje o zelenem čaju sem tokrat povzela po knjigi Dr. Jörg Zittlau, Zeleni čaj za zdravje in vitalnost.

P.P.S. Priporočam tudi Čaj, čas za zdaj, Dario Cortese

Ne, ni še konc. Za internetne brskalce so tu linki na Wiki in english, tu je slovenski članek o čaju, malo pa lahko tudi sami poguglate, a ne?

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: