Ekološko pridelane verige

Obisk pri Koroškem bajtlarju je vedno ploden. Pri njem je vse plodno. Njegov bio vrt je vedno poln in bio sadovnjak je obtežen. Skrbno izbere sorte, ki jih bo gojil. Ker se je odločil, da kemije pri njem ne bo, mora marsikatero sorto sadja ali zelenjave zamenjati s tako, ki ji njegova zemlja in podnebje bolj ustrezata. Ko najde prave vrste, pridno vzgaja seme in vsako leto ga za primer slabe letine prihrani še nekaj za naslednjo sezono. Tako je vedno preskrbljen.

Zadnjič sem se potikala po njegovem hribčku in našla nekaj užitnih verig.

rdeči verigi

rdeči verigi

To je pravzaprav rubinasta veriga, če se ne motim. Če se, me bo že Bajtlar popravil. Je lepa, dišeča in sočna.

viseča veriga

viseča veriga

Tako visečo verigo imam najraje s strokom vred, zabeljeno s kislo smetano in ocvirki. V originalu bi to poimenovala “zabeleni štranklni, pa grumpe pa ksevo smetano črez dam”.

zelena veriga

zelena veriga

Plodove te zelene hranilne verige bomo zmlinčili v prikupen in skrajno jedljiv namaz. Na koncu se nekaj rdečega sveti – to je to. Talne mandarine jim rečem, čeprav znajo zrasti tudi do premera okoli pol metra. Kilažo in pravo ime bo pa Bajtlar povedal, če se mu bo dalo 😉 .

pisana veriga

pisana veriga

Paradajzki na tej verigi bodo še dolgo zoreli. Kdo bi verjel, da je slika nastala v začetku septembra…

vrbova veriga

vrbova veriga

Vrbova veriga ali vrv sicer ni užitna, a je ekološka rešitev za vezanje širokih grmov. Namočena v vodi je lepo prožna, za povezane biljke in okolje pa je prijaznejša od žice, vrvi ali starih na trakce raztrganih oblačil.

vrbova veriga za modre verige poleti

vrbova veriga za modre verige poleti

Z vrbovo verigo so povezani grmi ameriške borovnice, ki bo poleti poskrbela, da se bodo veje pod težo modrih verig pripogibale do tal.

veriga podtaknjencev

veriga podtaknjencev

To verigo mladih borovničk bo Bajtlar čez leto ali dve razsadil, morda pride kakšen člen tudi k meni 😀 .

odcvetela veriga

odcvetela veriga

Orjaški lučnik je za letos oddelal svoje. Celo poletje je bil dobra paša čebelicam. Sedaj jih počasi čaka počitek, tako kot celotno naravo.

Advertisements

6 komentarjev to “Ekološko pridelane verige”

 1. Kitty Says:

  Naaaajs! Meni pa letos bučke delajo kot nore, buče pa nikakor. Posledično moram nekje najti kakšno bučo, ker me tisti tvoj skrajno jedljiv namaz pošteno matra 🙂

  • emetadindon Says:

   Buče so letos tudi pri nas doživele hladen šok v juniju in jih je hotelo kar pobrati 😦 . Lova na buče pri kmetih ti ne priporočam posebej, ker imajo večinoma le najbolj običajne poljske. Na srečo se v Sparu občasno dobijo dobre jedljive buče – vsaj na videz in sorto, kupiti jih še nisem imela vzroka 😀 . Boš pa morda ti poročala o dejanski kakovosti…

   • Kitty Says:

    Jaz imam tudi ponavadi kakšne običajne poljske in sem se naučila, da so praktično vse buče jedilne. Tudi Ruth trdi tako. So pa pač nekatere boljše od drugih. Na Brezovici v taveliki vrtnariji imajo ponavadi zelo pestro izbiro od majhnih do ohogromnih. Eno leto sem vzela eno tako, da sva jo oba komaj nesla in naložila v prtljažnik 😉 Potem sem par let imela svoje, letos pa – kot si rekla. Hladen šok v juniju. Isto se je zgodilo feferonom, ampak jih je vseeno par uspelo.

 2. Štefan Says:

  Tista rubinasta veriga so jabolka rubinola, preizkušeno odporne na škrlup, se vidi! Nikdar me ne sprašujte kolikokrat so škropljene – saj nisem župnik, da bi jih trikrat tedensko žegnal!
  Tista zelena veriga (buče) skriva med listjem lep rubin, težak približno 8 kg. 🙂


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: