Upokojenci nimajo prednosti!

Starejše moramo spoštovati. Tako so nas učili že v osnovni šoli. Kaj pa učijo starejše? Včasih imam namreč občutek, da imajo posebno šolo, kjer jih učijo, da mlajših ni potrebno spoštovati. Vpišejo pa se ob upokojitvi.

V Mariboru vam bodo dijaki in študentje povedali, kako se “omike” brez omike zjutraj prerivajo za mesto na avtobusu. Nič neobičajnega ni, če starejši človek že ob prvem srečanju štirideset letniku reče: “Saj te lahko tikam, ne'” ali pa še tega ne izusti. Kot da to ni človek s svojimi mukami in dosežki. Starejši so tudi mojstri v butanju ljudi z nakupovalnim vozičkom. Komu se še ni zgodilo, da je “starostnik” stopil mimo njega v vrsto čakajočih, kot da je zrak. Kot da drugi nimajo svojih obveznosti, po možnosti službenih. Morda je koga kakšen upokojenec celo pogledal v oči in stopil pred njega. Ali pa primer, ko potrkajo na zdravnikova vrata, si jih odprejo in zmagoslavno pogledajo ostale čakajoče. Slednji se na srečo zadnje čase vračajo v čakalnico s stavkom: “Malo bo za počakat.”

Res je, nekdo me je razkuril. Bil je to zdrav živahen upokojenec, ki je v lekarno prišel po zdravila za ženo. Stala sem v vrsti “zdravila na recept”. Stopil je tik pred mene, glasno pozdravljajoč znanca v vrsti pred mano. Jasno je bilo, da se dela, da me ne vidi. Sem ju pustila, naj čvekata prazne čveke, in opazovala, kako daleč bo šel. Je hotel kar do konca. Pa mu nisem pustila.

Se sprašujem, kaj je razmišljal. Starejši imamo prednost. Starejši sem, saj si ne bo upala nič reči. Starejše je treba spoštovati. Mlada je, naj čaka, ima še prve noge. Mlada je in zdrava, lahko stoji. (U ti pje, nisem lahko stala z vnetim mehurjem!)

 

Morda pa je zato tako na veliko klepetal, da ni slišal svoje vesti.

P.S. Opravičujem se vsem prijaznim starejšim ljudem, ker vas / jih dosti takih poznam. Ta zapis ne leti na vas.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: