Zorenje in trpežnost buč

Buče so različne. En cukin se z muškatno bučo sploh ne more primerjati. Prav zaprav se lahko – z veliko nasprotji. Sezonska bučka proti zimski. Vsaka ima svoj čar in svoje značilnosti, ki jih moramo upoštevati, če hočemo od buče dobiti največ, kar nam ponuja.

Posvetimo se le na kratko bolj znanemu cukinu. To je bučka, ki je dobra mlada. Ko dobi debelo semenje, se tudi meso strdi in najbolj običajni načini priprave odpadejo. V hladilniku zdrži nekaj dni. Ima zelo občutljivo površino, vsak udarec pomeni pričetek gnitja. Pojesti ga je treba praktično takoj po obiranju.

Muškatne buče so manj znane. Prijateljice, ki sem jim spomladi podarila seme naše Marjetke, so me spraševale, kdaj naj bučo utrgajo in kdaj jo naj pojedo. Popolnoma so bile zmedene, saj smo v nasprotju z večini dosedaj poznanimi jedilnimi bučami Marjetko popapale na 1. aprila. Sveže pripravljeno 🙂 .

Muškatno bučo utrgamo šele takrat, ko je matična rastlina ne hrani več. Po domače povedano, pecelj prične veneti in se sušiti. Seveda jo lahko poberemo prej, a njen okus še ni poln in na zimovanje se še ni pripravila. Muškatne in še kar nekaj drugih buč (recimo ti dve) morajo biti zrele, potem na suhem prezimijo tja do pomladi, Hubard celo do 2 leti. V tem času zimovanja samo pridobivajo na barvi, aromi in okusu.

Komaj zrasla bučka ima ponavadi svetlo, belo barvo, ali zeleno s poprhom. Odvisno od vrste. Buče rdeče barve so sprva oranžne.

pozor na barvne odtenke!

pozor na barvne odtenke!

Te muškatne buče so tesne sorodnice. Lahko da so celo ista sorta, le da so malenkost drugače zrasle – ne vem, ker je knjiga na posoji pri Bajtlarju in bo verjetno kaj pokomentiral. Zložila sem jih po zrelosti od leve proti desni. Prva je še relativno bela, sredinska že rumeni, desna pa dobiva pravo bakreno barvo. Če je ne bo Mala Miš preveč lačno gledala, bo dočakala takšno podobo:

okusna bakrena barva

okusna bakrena barva

Spremembe barve se poznajo tudi v notranjosti. Sedaj bledo meso postaja vedno bolj oranžno.

Talne mandarine, kot sem jih jaz poimenovala, začnejo z bledo oranžno barvo, ki na koncu potemni do lepe rdeče. To je najboljša buča za lepi bučni namaz.

od oranžne do rdeče

od oranžne do rdeče

Ti dve sta malo premajhni. Ob pravem vremenu bi zrasli do premera okoli pol metra in teže 4 kg. Mala verjetno ne bo dočakala zime, saj je po mojem (še ne ekspertnem, zo pa res ne) mnenju premlada in zna kaj hitro zahtevati nož. Ga bom z veseljem uporabila, zrele sorodnice bodo pa potrpežljivo čakale.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: