Kontrola – vreme septembra 2009

Šolsko leto se je pričelo lepo poletno. Topli in sočni dnevi so kljub hladnim jutrom bili za vse zelo prijetni. V prvem vikendu so se v skladu z napovedmi meteorologov na nebo stlačili oblaki od vsepovsod in preobilno zalili. Na Gorenjskem in Koroškem so se prožili plazovi in potoki so popljavljali. Mura je tekla po svojem poplavnem območju, saj je bila njena struga premajhna.

Drugi teden je bil prijetno septembrski. Sveža jutra in topli dnevi so nas opomnili, da se bliža jesen in da se moramo navaditi na nižje temperature, hrati pa je bilo sonce še dovolj močno, da so dozorevali še zadnji sadeži. Ob koncu tedna je prišlo nekaj dežja in v začetku tretjega tedna z dežjem tudi ohladitev.

A ni trajalo dolgo. Sledilo je par dni, ko je v enem dnevu lahko padal dež in prijetno grelo sonce (a ne v aprilskem slogu). Temperature so bile še kar prijazne, okoli 20 čez dan, le jutra in večeri so bili nekoliko hladnejši, okoli 12 stopinj. Vikend je bil suh in topel.

V začetku četrtega tedna je sonček prav prijetno in toplo grel. Dnevne temperature so se povzpele na 24 stopinj, jutranje pa so bile malenkost pod 20. Približno tako vreme je vztrajalo cel teden, čeprav so vmes z dežjem grozili. Ta toplota (in menda prvi krajec) je pomagala gobam na plano. Luna je nato z neba vlekla najlepše vreme še do konca meseca. Dnevne temperature sicer niso bile več tako visoke, a na soncu so kratki rokavi bili obvezna oprema, včasih pa tudi kratke hlače.

September se je delno držal napovedi, le malo se je zasuknil od konca k začetku. Po napovedi bi moral biti v prvi polovici suh, a je najbolj lulal in močil na začetku in v sredini, proti koncu pa je le dovolil sončku med nas.

Advertisements

2 komentarja to “Kontrola – vreme septembra 2009”

  1. Štefan Says:

    September je poskrbel, da so bili do sedaj najbolj zdravi jurčki. So kar cingljali, ko so padali v košaro! 😉

  2. Emeta Says:

    Si lahko misliš, da je bila moja Taščica ravno v najlepšem gobarskem tednu na dopustu?


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: