Kontrola – vreme oktobra 2009

Prvi oktober je bil malo hladnejši, drugi je bil nekoliko kisel, nato pa smo imeli lepo, toplo in sončno vreme vse do 9. oktobra, ko se je pričelo oblačiti. Za vikend so napovedali dež.

Napoved se je rahlo uresničila. Pri nas je padlo le malo dežla, največ ponoči. V nedeljo smo imeli okrog poldneva celo nekaj sonca. Nekoliko se je ohladilo, a ne pretirano. Pravi hlad se je privlekel v deželo v ponedeljek. Pri nas smo napovedano deževje dočakali dopoldne. Je že bilo suho in je bil o dobrodošlo, s tem pa se niso strinjali vsi tisti po Sloveniji, ki jih je presenetila toča. Vrhovi najvišjih gora so se odeli v belo. Ja, močno se je ohladilo, ponekod do 10 stopinj. Čez noč in v torek so zopet napovedali veter. Je pihal in ruval drevesa, najbolj na Gorenjskem. Več tu.

Jesen je bila do tega trenutka po besedah ge. Lučke Kajfež Bogataj do tega trenutka pretopla za 6 do 7 stopinj, zato je ta ohladitev toliko bolj očitna, čeprav so temperature ravno po njej bolj primerne za ta letni čas.

Pri nas smo v tem tednu pričakali prvo slano, ki je komaj sedaj posladila kostanj. Jutra in večeri so bili res hladni. Že ob mraku so temperature padle na 4 ali le 3 stopinje nad ničlo, zjutraj pa je slana belila travnike in strehe. Dnevi so bili pretežno sončni s temperaturami okoli 10 stopinj.

Za tretji vikend so meteorologi napovedovali nekaj dežja, a sem se mu na Koroškem spretno izognila. Tistih 23 kapljic, ki so padle čez cel dan, sploh nisem preštela. Je pa bila Dravska dolina zalita, ko sem se v nedeljo zvečer vračala domov v tudi nezmočen Benedikt. Dež nas je zaobšel tudi naslednje dni, je pa privihral k nam veter. V sredo popoldne je že toplo pihalo, zvečer je prav zavijalo okoli vogalov. Pihalo je marsikje po Prekmurju, Štajerskem in Koroškem. Temperature so zopet ponorele. Od slabih 5 čez dan so poskočile na 19! Kot da je najlepša pomlad. V četrtek je od ponovno napovedanega dežja do nas prineslo 63 kapljic.

Sledil je vikend, teden in vikend lepega jesenskega vremena s primernimi temperaturami. Kakor se je oktober bližal koncu, tako so se najnižje jutranje (in večerne) temperature bližale ničli. Slana je postala običajna in listje je dobilo primerne jesenske barve. Ravno prav, da ga lahko drevje odvrže pred napovedanim snegom v prvih dneh novembra.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: