Seme se množi

Kot kaže, me je prijela zbirateljska žilica. Včasih sem zbirala radirke, pisma in kamenčke, te dni pa zbiram seme. Prejšnji teden sem poskrbela za japonsko otočanko, danes pa za dve drugi krasotici, ki sta že milo prosili usmiljenja pod nožem.

Lepotna operacija je bila dvojno uspešna.

Prvi si je obdelavo priboril zeleni Hubbard, Hubi po domače. Težak je bil približno 1,5 kg, a v dobrih pogojih jih nabere tudi do 6. Meso ima temno rumeno do oranžno. Debelo in čvrsto meso, po strukturi finozrnato in sladkega okusa je najboljše za juhe, pireje, polnjenje ali rižoto. Menda je krasno za bučni čips (tako trdi Ruth Podgornik Reš v Čarobni svet buč). Morda bom tega delala naslednje leto. V kaj se je tokrat spremenil, malo kasneje.

Zeleni Hubbard

Zeleni Hubbard

Seme ima nenavadno majhno, a na sredini krepko odebeljeno. Na sliki je še sveže, če se bo suho znantno spremenilo, seveda javim.

namnoženo seme

namnoženo seme

Poleg je še seme želodove bučke, nekateri ji rečejo tudi hruškovka, v resnici pa obstaja milijon nezapomnljivih imen (podobne sorte, ista oblika, male razlike v uporabi). Spodaj sem v vrsto postavila še seme prejšnji teden obdelane Hokaido buče in ene od velikank, ki si je s svojo obliko pri meni zaslužila ljubkovalno ime talna mandarina.

želodova bučka

želodova bučka (Acorn Squash)

Ob nakupu je bila ta 800 gramska lepotička temno zelena z majhno oranžno pego, lupina je bila še mehka. Med dozorevanjem se je vedno bolj lišpala, dobivala je slonovo kožo. Čvrsto meso ima prijeten sladko oreškast okus. Bi jo najraje kar samo na kruh, če ne bi bila rezervirana za kosilo in ozimnico.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: