Kontrola – vreme novembra 2009

Oktober je večinoma res bil lep in trgatve so dale dober pridelek, vendar november se napovedi ni držal. Prvega, za praznik, je še bilo suho, na Koroškem celo sončno vreme, nato pa je narava pričela polniti podtalnico. Najprej počasi, kapljo po kapljo, nato pa z velikimi pljuski.

Še pred uradnim 15. novembrom, ko je nujno preobuti avtke v zimske škorenjce, smo z veseljem obletavali vulkanizerje in z grozo opazovali dolge vrste in premikanje urinih kazalcev v strahu, da danes nimamo več časa čakati. Jutra so bila že kar nevarna. Temperature v dosegu zmrzali – se pravi pod 3 stopinje in padanje kapelj z neba so za letne gume lahko katastrofalna kombinacija. V prvem tednu skoraj ni bilo lepega in suhega dneva.

Napoved in vreme na začetku drugega tedna sta bila obetavna, lepa suha, topla, a že naslednji dan ni bilo ne duha ne sluha o soncu. Po dveh dneh se je dež le umiril, v sredo se je sonce pokazalo le toliko, da še obstaja. No, četrtek je bil zjutraj mrzel, slanast, a lep in sončen. Temperature so se nato pričele dvigovati. Čez dan so dosegale tudi do 16 stopinj, slane do konca tedna skoraj ni bilo. Vmes je še toplo in močno pihalo. Dnevi so bili večinoma sončni.

Sončni dnevi z najvišjimi temperaturami okoli 15 stopinj in hladna, nekoliko meglena  jutra so se nadaljevali še do sredine tretjega tedna novembra. Nato so napovedali nekaj dežja, a mi nismo vedeli za to, vreme je ostalo enako. Le v soboto in nedeljo smo bili od jutra do večera zaviti v meglo, medtem ko s(m)o se na Koroškem kopali v soncu.

V ponedeljek dopoldne je megla odkapljala na tla in popoldan je bil sončen. Torek je bil še kar lep in suh, sreda pa tudi. Že od jutra. Po dolgem času smo imeli slano, nato pa topel sončen dan. Nekje med oblačnostjo in soncem se je sukalo vreme do rahlo deževne sobote. Popoldne je že bilo suho, nedalja pa je prinesla južni veter. Tako je zadnji dan kljub oblakom bil pomladno topel.

November je vseeno bil večinoma suh, kot je kazalo po ljudskem reku, vendar je bil mrzel le v prvih dneh, da smo hitreje obuli avtke, nato pa je bil večinoma topel in sončen.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: