Bučkin pire

Zdaj pa lahko rečem, da sem majstor! Po nekem neuspelem poskusu sem prebrala kar nekaj navodil za pripravo bučnega pireja. Sledili so moji lastni poskusi. Bučo sem kuhala in pekla na dovolj načinov, da lahko vsem povem, kako najlažje pripravite dober bučkin pire.

V mnogih receptih potrebujete suho bučno kašo in to je pravi izziv. Buče pač imajo veliko vode, ki je včasih odveč (manj okusa za sladoled ali pecivo). Napotkov za pripravo pireja se najde veliko, a ta varianta se meni najbolj obnese. S tem postopkom odpade ožemanje že zmlete buče.

Bučo operem, zbrišem in šele nato prerežem. Najprej na pol. Previdno zarežem do notranjega roba mesa, da ne poškodujem preveč semen. Nekatere muškatne buče imajo zelo malo semena in je le-to zelo dragoceno. Bučo nato razrežem na enakomerno debele kose. Ne lupim. Položim na nizek pekač, obložen s peki papirjem. Pečem na blagi temperaturi, okoli 150°C od 20 do 45 minut, odvisno od debeline kosov. Ko jo zlahka prebodem z vilico, je gotova.

Pečeno bučo z žlico izdolbem in kose odcedim. Odložim jih na cedilo in pustim kakšno uro, lahko tudi čez noč, da se ohladijo. Tako osušeno bučo zmeljem s paličnim mešalnikom. Bučni sok porabim za juho ali pa ga kar spijem.

Za takšno suho bučno kašo porabim manj prostora v zamrzovalniku in ohranim polno mero okusa.

Kadar želim bučo uporabiti za posodo, jo s prerezano stranjo navzdol poveznem na pekač. Pečena je, ko postane mehka oziroma gibljiva, če jo s kuhalnico malo podrezamo. Sklede si pač ne želim preluknjati z vilico.

Advertisements

One Response to “Bučkin pire”

  1. Štefan Says:

    To bom preizkusil v jeseni ko bodo nove.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: