Kdo bi sejal bučke?

Pretekli november, ko sem imela zmenek z japonko, me je akvarij nagovarjala, da oddam malo semena. Takoj sem vedela, kako se bo to zgodilo. Časa imate do 21.3.2010 do 24.00 ure nadaljnjega, se pravi nekje do sredine aprila, ko je še primerno sejanje bučk. Naslednji dan sortiram in razpošiljam seme. V komentarju mi morate javiti ime želene bučke, jaz vas bom pa po emajlu vprašala za naslov. Kdor prej pride, prej melje. (Prednost ima edino akvarij.) In ja, lahko si zaželite več vrst semen. Da se bo lažje odločiti, sem pripravila slike, opise in povezave na moje priljubljene recepte.

Na voljo so:

Muškatna iz provanse, sladka zimska buča z usnjatim olupom. Nezrela je temno zelena in občutljiva. Raste v dolgih vrežah in obrodi 2 do 4 plodove. Meso je temno oranžno, debelo in vlaknasto, izredno kakovostno in sladko s sadnimi aromami. Shranjujemo do 8 mesecev. Uporabimo za juhe, peciva, marmelade ali surovo.

muškatna zapeljivka s tančico

muškatna zapeljivka s tančico

Green Hubbard, zimska buča z zelo trdo lupino. Raste v dolgih vrežah, obrodi 4 do 5 plodov. Meso je temno rumeno do oranžno, čvrsto, debelo, finozrnato, zelo kakovostno in sladko.Shranjujemo do 10 mesecev, v idealnih pogojih menda do 3 leta. Uporabimo za juhe, pireje, njoke, rižote ali polnjenje. Odličen je menda za bučni čips. Zagotovo se odlično obnese v pečici in v sladko vročih bučkah, ki jih je zadovoljno jedel še od Mojga ata.  

Zeleni Hubbard

Zeleni Hubbard

Želodova bučka, poletna bučka z občutljivim temno zelenim olupom. Lupina zrele buče se pobarva na oranžno in otrdi. Taka ima sejanja vredno seme. Raste v kratkih vrežah in obrodi 5 do 8 plodov. Meso je bledo rumeno z rahlo oreškasto aromo. Uporabimo jo za pečenje na žaru ali v pečici, svežo za solate in za sladke jedi. Jaz sem mojo pridjala v sladko vroče bučke, se mi pa sline cedijo še po tej jedi. Bo treba počakat.  

želodova bučka

želodova bučka (Acorn Squash)

Hokaido, zimska buča izrazite rdeče barve. Raste v srednje dolgih vrežah, obrodi 5 do 8 plodov. Meso je oranžno, čvrsto, okus rahlo spominja na lešnike. Najboljša je za juhe, pireje, narastke, gratinirane jedi ali kolače. Meni je najbolj všeč popečena ali v omaki.

Hokaido buča

Oranžna japonka

Marjetka po domače, po obliki je Butternut, barva lupine in mesa je najbolj podobna muškatni iz Provanse. Zimska buča hruškaste oblike zraste v srednje dolgih vrežah. Mlada ima svetlo zeleno lupino, zrela bakreno in čvrsto. Meso je oranžno, čvrsto in sladkasto. Pogosto iz nje pripravim omako, prija popečena kot priloga ali samostojna jed, odlična je tudi kot sladica.

pozor na barvne odtenke!

Talna mandarina enormnih razsežnosti 😉 po domače, v resnici ena od orjaških buč. Raste v dolgih vrežah. Mlada je rumena, zrela oranžna. Lupina je gladka in tako tanka, da buče ni potrebno lupiti. Meso je oranžno in mehko. Zelo primerna za omake in juhe, s svojo velikostjo poskrbi za vredu zalogo za zamrzovalnik in za shrambo. Odlična je namreč za lepi bučni namaz.

kdo me najde?

Kdor je ne najde, jo bo najlepše videl tu.

Zdaj pa le zapišite svoje želje. Nekaterega semena ni veliko na razpolago, zato pohitite. Mnogo sreče!

Advertisements

12 komentarjev to “Kdo bi sejal bučke?”

 1. Kitty Says:

  Js bi, js bi! Js bi muškatno in želodovo, prosimlepo!

 2. sistemka Says:

  Se toplo priporočam za muškatno zapeljivko.

 3. Sandra Says:

  Če meniš, da bi katera od teh buč bila primerna za implantacijo na mojem zastekljenem balkonu sredi ponorelega mesta, bi lepo prosila, ja. Hvala. 😀

  • Emeta Says:

   Sandra, mislim, da bi ti v res velikem loncu ob dobrem zalivanju lahko uspevali cukini, ki rastejo v grm. Tega semena žal nimam, ga boš pa verjetno dobila v semenarni ali večji veleblagovnici. Morda boš našla še kakšno drugo seme buč – glej, da je rastlina grmasta.
   Lonec naj ima vsaj pol metra premera in temu primerno globino. V loncu rabiš dobro humusno zemljo, okoli lonca pa boš rabila še kar nekaj prostora na vsako stran.
   Javi, če boš našla kaj primernega.

 4. akvarij Says:

  Hokaido in muškatno (ali pa marjetko) bi, hvala… Ma, tisto, kar pač imaš, no. Za vse bom zelo hvaležna.
  a veš, da sem imela v outlookovem koledarju opomnik, naj te prosim za semena enkrat v tem času, potem pa sem v zmedi ob selitvi v nove službene prostore nekaj narobe klikala in opomnik je izginil.
  HVALA, ker si se spomnila name.

 5. Iz akvarija » Posajeno Says:

  […] akvarij 20.04.2010 ob 03:21 pod miks Emeta, hvala hvala […]

 6. mojcej Says:

  Želodove bučke so odlične v panirani “obliki”. MMMMMMM!
  emeta, tenksssssssssssssssssssssssss!


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: