Zamujeno kosilo izpod peke

To nedeljo je bil lep pomladni dan. Prijetno toplo je bilo. Mojo mizo so za spremembo krasile rože. Prejšnji večer je po stanovanju dišalo po nežnih in sladkih kolačkih, dopoldne je dišalo po nežni in slastni peki. Zaradi višje sile, je bila samo polovična porcija. Povabljenca sta žal morala ostati doma. Sedaj sem se odločila, da jima malo delam lušte. Samo za hec. Zamudila sta kosilo izpod peke iz pečice.

jajce ter malo krompirja in zelja

jajce ter malo krompirja in zelja

Mojster, ki me je naučil osnov peke, mi je zagotovil, da tudi v pečici krasno rata, če le imaš stekleno posodo s pokrovom. Jaz jo imam in sem za 3 osebe nametala v posodo vse po spisku:

  • pol majhnega piščanca
  • 1 veliko čebulo
  • 1 ogromen korenček (najbolje je, da je debel, kolikor gre)
  • 3 velike krompirje, olupljene in oprane, vsakega v svojem kosu 😉
  • četrtinko srednje velike zeljne glave v enem kosu
  • jajce s ščepcem rožmarinovih vejic in vršičkom žajbljeve vejice (jajce za zelišča je to)
  • (lahko bi še papriko, cvetačo ali, seveda, bučko 🙂 )

Potem sem

  • solila
  • prelila z mešanico olivnega olja in vode
  • skrbno pokrila
  • postavila v pečico razgreto na ful
  • z zanimanjem opazovala, kdaj bo omakca začela brbotati, kar si v stekleni posodi lahko privoščim

Je rabila kar dobre pol ure, da se je dogajanje pričelo. Naslednjič bom morda jed pokrila šele ob brbotanju omake, da vidim razliko. Med pečenjem sem imela čas še za perilo in kuhanje juhe. Po uri in četrt sem snela pokrov, da je omaka malo povrela in vsebina malo zapekla. V električni pečici morda to ni potrebno. Je pač treba vsake toliko malo televizijo pogledat in oceniti barvo. V 2 urah sprehajanja okoli kuhinje je bilo kosilo gotovo. No, nekaj razlike med pečično in klasično peko je pa le.

Vsebino pekača smo takoj razgrabili. Mala Miš je najbolj planila po bedrci, jaz po zelju, Moj pa po krompirju. Za spodobno fotko ni bilo časa. Preveč je dišalo. Vsem pričakovanjem navkljub je Mala Miš imela še prostor za sladico – bučne kolačke.

Tako, draga povabljenca, nič vama naj ne bo hudo. Naslednjič bo še boljše, kolačke pa tako dobita v petek, čeprav bi vama jih Moj poslal kar po e-pošti.

Advertisements

2 Responses to “Zamujeno kosilo izpod peke”


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: