Apikotomija

Enkrat v času mojega odbojkarskega entuziazma smo punce igrale s fanti. Močan servis nasprotnika je prebil moje sklenjene roke in obsedela sem na tleh. Soigralke so me obstopile, fantje so se ustrašili, jaz pa sem vstala in jih potolažila, da je vse uredu. A kot kaže, ni bilo.

Ko se mi je nad zgornjimi sprednjimi zobmi že tretjič naredila gnojna bula, me je moj takrat novi zobozdravnik poslikal. “Kaj ste pa vi delali?” me je vprašal. “Kaj bi delala?” Greva še enkrat na slikanje. “Ja, gospa, korenino zoba imate počeno. Bo treba operirat.”

Šmenta. Ne maram lokalne anestezije. Še posebej je ne maram na zobeh. A je kljub temu sledila apikotomija, kot se posegu strokovno reče.

Na prvem pregledu pri specialistu sem izvedela, da mi mora oskrbeti 4 zobe. Sem pri svojem zobozdravniku to gladko preslišala ali je res tako pameten, da ve, česa mi ne sme povedati? Prijazen zobni kirurg me je potolažil, da velike razlike v posegu ni. Napotil me je k sestri po datum. Sestra gleda po papirjih, po računalniku in vprašujoče izusti: “Prvi april?”

“Tisoč devetstotriinsedemdeset, ja,” ji pritrdim. “Zakaj?”

“No, potem bi pa verjetno raje drug datum poiskali, ne?”

Bi, ga, prosim. In je našla rojstni datum moje pokojne sošolke. Prav.

Na internetu sem si prebrala opis posega na kar nekaj mestih, vendar osebne izpovedi nisem našla nobene. No, pretirano se nisem mučila. Ponavadi se na forumih tako ali tako najdejo zgolj negativne izkušnje, mene pa je bilo že dovolj strah.

V bistvu sem se najbolj bala injekcije v dlesni. Ta je bolela od vsega najbolj. Po preživeti grozi (4 pikeci v dlesen zgoraj in 2 v nebo, ki sta manj bolela) me je iz ordinacije prijazna sestra Anita pospremila v operacijsko sobo. Vmes me je še sterilno ocopatkala in okapcala. Dala mi je razkužilo za usta: “1 minuto fajn žvrkljajte in izpljunite.”

Šluknem vsebino lončka in takoj četrtino popacam po bradi 😀 Šment, kako pa naj ustnice skupaj tiščim? Pritisnila sem jih z roko in se smejala, sestra pa z mano vred. Moja zgornja žnablca je visela povsem po svoje.

Anita mi je odgovorila na milijon mojih vprašanj, na katera odgovorov prej sploh nisem želela vedeti. Led je svetovala. Sladoled 😛 . Počitek. Dvignjeno vzglavje. Tablete proti bolečinam. Najbolje takoj po posegu, še preden popusti lokalna anestezija. Ko se bo občutek v ustnici vračal, bo pravi čas za tabletko. V danem trenutku je moj občutek še vedno samo popuščal. Zdelo se mi je, da je moje nebo otečeno, da se bom ob požiranju sline zadavila. Sestra me je potolažila, da bo med operacijo sesalček non-stop vklopljen in ne bo treba nič požirati, jaz pa sem si silno želela Magnificent. Žal, sestra ne izpolnjuje glasbenih želja – ni vedela vnaprej.

Potem me je celo pokrila. Le usta in nos so moleli skozi odprtino. Prišel je še en pomočnik, ki izpolnjuje glasbene želje, a poje zgolj faušton. Z reflektorjem me je obsijal, kot da sem model na modni pisti. Pa kaj ne ve, da tako ne morem spati?!

Potem je prišel še doktor, preveril da diham, da me nič ne boli in se lotil krvavega posla. Čutila sem, kako praska pod dlesen in jo odstranjuje od kosti. Bolelo ni nič. Prosil je za skalpel, nato sem čutila, kako je nekaj brizgnilo. “Slrkrlkrkslkrsrk,” je pravil sesalček. V daljavi se je slišala JLo. Ni moj tip.

Nato je bilo zatišje pred nevihto. Oglasila se je mašina – sveder, brusilnik, rezalnik ali kaj jaz vam kaj. In potem sem čutila pritisk na čeljust. Doktor je orodje malo zamenjal za nekaj polavtomatskega, a ko se je trudil in praskal po moji kosti, sem se bala, da se bo reč zlomila 🙂 Bolelo ni nič. Potem se je mašina selila iz korenine na korenino, kričala je kot najhujši heavy metalci in ugotovila sem, da samo zelo na glas nastavljen mp3 v ušesih bi pomagal. Zdaj se ni slišala niti kakšna nepriljubljena skladba, ki ponavadi kot za nalašč tolče iz ozadja v najbolj neprimernem trenutku. In spati se tudi ni dalo.

Komaj sem uspela vse to zložiti v svoji glavi, je doktor naznanil: “Šivamo”. Čutila sem, kako vleče nit iz ene strani dlesni mimo zoba zkozi na drugo stran. Povsem logično. Odluščeno dlesen je treba dobro fiksirati. Zataknil mi je še vatice pod moje čudno viseče žnabelce in že sem bila prosta kot ptička.

Naslednja dva dni sem se vlekla od zmrzovalnika do postelje, vmes postala pri modrih tabletkah (hudiča, nisem jemala viagre, no) in, če je bila res sila, sem še odtočila. Po navodilu prijazne sestre sem se pred operacijo dobro najedla (3 mehke jajčne oči na blago praženi čebulni posteljici z ocvirkovimi podstavki so zakon), tako da me je lakota začela preganjati šele pozno popoldne.

“Kašasto,” je svetovala sestra Anita. Mlečni zdrob se ni obnesel. Prej viseča, zdaj obilno otečena zgornja žnabelca ni igrala svoje vloge. Zopet je mahedrala po svoje in gris se je le packal po njej. Bila sem kot otročiček, ki se uči jesti na žlico. Na koščke natrgan kruh je bil boljša ideja. Pravzaprav je bilo vredu vse, kar sem po kosih spravila v usta, da le ni bilo pretrdo. Lešniki bi bili bolj slaba izbira, ker bi se lahko zataknili pod dlesen.

Oteklina ni bila strašno huda, se mi zdi. Nekako sem se bala, da bo bolj bolelo, da bo dlje časa trajalo, da oplahne. Tisti teden sem sicer špricala vse svoje siceršnje aktivnosti, a vendar sem peti dan po operaciji že malo ščipala poganjke robidovja na parceli. Strogo čepe, saj sklanjanje nabije pritisk v oteklino.

Danes, osmi dan, so mi odstranili šive. Menda mi je lepo zacelilo. Pa saj se pozna. Sem že gobčna in počnem že skoraj vse, če le imam priložnost podnevi malo počivati z visokim vzglavjem. Hudih prazničnih izletov pa ne načrtujem. Bi bilo vseeno preveč. Še dobro, saj sem povabljena na 3 konce. Če bi šla k enemu, bi se drugima dvema morda zamerila 😉 .

No, glavno je, da sem preživela. Naslednjih nekaj tednov bom še malo otečena, kost bo še občutljiva, potem bi se pa morala zarasti. Uspešnost operacije bo znana po pol leta, danes pa izjavljam, da kljub vsemu apikotomija le ni prvoaprilska šala.

Advertisements

38 komentarjev to “Apikotomija”

 1. Kitty Says:

  Jaix! Sovražim posege v ustih. Sem jih od vekomaj, pa me ni navadilo niti nošenje fiksnega aparata. Še vedno maksimalno sovražim posege v ustih in vsakokrat zahtevam – injekcije 🙂 Držim pesti, da se bo vse prav zacelilo.

 2. alcessa Says:

  Čim boljše celjenje želim… in čim manj tovrstnih “šal” v bodoče 🙂

 3. Štefan Says:

  Nekaj podobnega je bilo pri operaciji mojega komolca.
  Pa nisem bil komolčar! 🙂

 4. Emeta Says:

  Kitty, raje potrpim, kot da mi dajo injekcijo. To dovolim le, če mi bodo potem brezbolečinsko popravili vsaj 3 zobe. Šarjenje po zobu mi je ljubše.

  Hvala vsem za lepe želje. Se pridno filam z vitamini in mlekom (kalcija si želim 🙂 ) in fizično delo mi diši. Štefan pravi, da so kosti močne, če jih uporabljaš in meni je to zelo smiselno. Že grizem korenček in lešnike!

 5. Sandra Says:

  Ajej. Samo da je mimo. Meni so tako izrezljali modrostne zobe in vem, da ni prav nič prijetno. Upam, da bo čim prej vse po starem.

 6. Lucanus Cervus Says:

  Ravno danes me je moja zobozdravnica razveselila z napovedjo o apikotomiji. In to drug poseg na istem zobu. Prvega sem imel pred 3 leti in v vsem tem času ni bilo nobenih težav. Sem zelo presenečen nad tem da te ni nič bolelo, jaz sem kljub 2 inekcijam čutil celoten poseg, ni bilo prijetno. Zdaj me je najbolj strah če bo poseg spet boleč. Imam pa seveda še eno možnost, puljenje, mostički in bolečina v denarnici 😀

  • Emeta Says:

   Hm, če bi mene bolelo, me k istemu kirurgu ne bi več spravili. To bi meni pomenilo, da so premalo časa počakali, da injekcija prime. Poseg sem sicer čutila, a brez bolečin. Tako mora biti.
   Se pa meni tista druga varianta tudi ne dopade 🙂 Želim ti, da bo poseg tokrat 100% uspešen!

 7. luc Says:

  Meti, ko sem prebrala tvoje občutke med op posegom sem se kr malo zamislila, in obljubim, da se bom pacientom, ki ne spijo in nebogljeno poslušajo dogajanja okoli sebe se bolj posvetila, je pa res da si marsikdo ne upa izreči svojih želja. Se pa žal premalokdaj postavimo v kožo drugega. Moji pacienti ne bodo prestrašeni!! Hvala za razmislek!!!

  • Emeta Says:

   Me veseli, da si prebrala in ob tem razmišljala tudi o svojem delu. Je pa po moje velik problem tudi v tem, da marsikdaj pacienti sploh ne vemo, kaj moramo vprašati, zdravnikom in sestram pa je vse že samoumevno, ob čemer je še kako lahko pozabiti, da tisti na stolu nima pojma, kaj se dogaja. Če boš vsaj enemu pacientu olajšala poseg s prijazno besedo, si naredila nekaj dobrega.

 8. blaz Says:

  Pozdravljena,
  S pomočjo googla sem naletel tudi na tale vaš zapis na blogu… Postopek apikotomije ste opisali realno, a z veliko lahkoto – enostavno za branje in pravo besedilo za vse ki se na poseg pripravljajo.
  Imel bi eno vprašanje….
  Koliko časa po apikotomiji ste še imeli bolečine v tistem delu čeljusti??

  lp,
  b.

  • Emeta Says:

   Dragi b.,

   po apikotomiji sem imela močne bolečine v predelu dlesni 3 dni, nato je bila ta bolečina toliko zmerna, da nisem več jemala analgetikov. Kost je bolela še dolgo, mesec ali dva, a le na pritisk.

   Po enem tednu so mi vzeli šive, takrat so mi priporočali masiranje dlesni z zelo mehko krtačko. Prva dva dni je bilo malo neugodno, potem je pa šlo.

   Sicer takoj po apikotomiji priporočajo sladoled in ledene obkladke. Rane se ne sme spirati. Takoj po posegu lahko rana še krvavi, a te krvi ne smete izsesavati. Naj odteče sama od sebe. Zobe si umivate normalno, v predelu rane z zelo mehko krtačko. Priporočajo jedi na žlico – nekaj, kar se lahko zgrize. Meni po apikotomiji na sprednjih zgornjih zobeh to ni ustrezalo, saj hrane nisem mogla pobrati iz žlice. Sem bila zapackana kot dojenček 🙂 . Karkoli sem spravila v usta, sem lahko pojedla. Stvar je seveda drugačna, če so v igri zadnji zobje.

   Upam, da sem s tem kaj pomagala.

   LP, E.

 9. Tatjana Says:

  Po mojem menenju je najboljši zobozdravnik Mladen Petranović! Napisala sem svoj blog o svoji izkušnji: Moj zobozdravnik – Misija (ne)mogoče. Zadovoljna! Klikni ali ne… navajam, ker sem bila izjemno vesela…

  Lep nasmeh vsem,
  Tatjana

 10. Ines Says:

  Hojla, v petek sem tudi sama dala skozi apikotomijo na dveh zobih. Zanima me ali si imela kakšen neprijeten vonj iz ust po posegu? Tu pa tam me tudi kljuva v zobu, ampak to zares malokrat pa še to odvisno od položaja v katerem sem. Na splošno sem vsak dan bolje. Si tudi ti doživljala enako? Hvala za odgovor!

  • Emeta Says:

   Zdravo!

   Upam, da si danes že bolje. Neprijetnega vonja posebej nisem opazila. Če se ti v enem tednu ne bo vsaj kolikor toliko zacelilo, potem bi morda bilo dobro malo povprašati specialista. S kljuvanjem pa je bilo enako kot pri tebi. Glavo pokonci – v prenesenem pomenu in dobesedno, pa bo. Želim ti hitro okrevanje!

   • Ines Says:

    Ooo hvala za odgovor… nic bolje ni, jutri grem nazaj na pregled…upam da jo odnesem samo s kakno antibioticno kremico ali antibiotiki… 🙂

    • Ines Says:

     Bojda se vse ok celi in ni nič narobe 🙂

    • Ines Says:

     Samo to kljuvanje mi ni čisto nič všeč :(…me skrbi, da apikotomija ni pomagala. Namreč apikotomijo so mi delali na dveh zobeh. Samo enega pa je bilo potrebno sčistiti in je bil najden gnojni abces. In točno ta zob mene najbolj kljuva, tisti ki me že v štartu ni me tudi sedaj ne. Kako dolgo pa je tebe kljuvalo?

    • Emeta Says:

     Mene je kljuvalo mislim da teden do deset dni. Nisem povsem prepričana (je že dolgo nazaj). Je pa res takrat bilo potrebno ponoviti postopek. V drugo me potem ni kljuvalo. Zdaj je mir od takrat.

    • Ines Says:

     Po koliksnem casu pa si ponovila postopek? Oprosti, ker te nadlegujem z vsemi vprasanji. Obljubim, da je tole zadnjic 🙂

    • Emeta Says:

     Mislim da po letu in pol, ne da se mi natančno preverjati sedaj. Sicer pa ni problema. Zapis sem objavila ravno s tem namenom, da komu pomagam, ker jaz nisem našla nič uporabnega, ko sem iskala, nobene osebne izkušnje. Pa bi zelo pomagalo, če bi. tako da ti kar vprašaj.

     So mi pa rekli, da je uspešnost 70%. In v drugo so mi izvedli nek postopek razkuževanja na koreninah. Je bilo nekoliko neprijetno. Se občuti kot močna toplota. Kasneje je okrevanje bilo hitrejše kot v prvem primeru. Manj krvavitev in bolečin. Tako da se da zdržat.

     Javi, kako ti bo šlo okrevanje.

     Lp, E.

 11. cici Says:

  Pozdravljena, tudi sama sem imela včeraj apikotomijo, vendar le na enem zobku, tako da bolečina ni pretirano huda, otečena
  pa tudi (še) nisem kaj preveč. sem pa v vsej zmedi pozabila vprašati kako je s kajenjem? verjetno ni dobro kaditi.. tako da od včeraj trpim.

 12. Ines Says:

  Baa… nic kaj spodbudno tole ni za slisat..:s pravijo da je uspesnost apikotomije v drugo samo 25%…imas sreco, da so ti resili zobe…

 13. cici Says:

  ja saj meni ni nihče nič rekel, sama pa sem tudi pozabila vprašati. vem da bi bilo najboljše prenehati. v tem trenutku očitno to še ni mogoče. 🙂 povsod kjer berem piše da naj ne bi kadil en teden. pa saj se mi bo zmešalo.

 14. cici Says:

  pa tudi se ne gre da bi sedaj rabila pokaditi škatico ampak sam en cigaret zvečer si želim. to je to.

  • Emeta Says:

   Joj, oprosti, da sem sploh začela to s prenehanjem. Res sploh ni moja stvar, pa še pomežik sem dodala, da bi se vedelo, da nagajam.

   Saj v bistvu te razumem. Mojemu očetu se je še po 20 letih po prenehanju sanjala cigareta. Res moraš imeti močno voljo, da to prekineš. In če je le majhna količina sploh ni tako hudo. Vsi se s kakšno stvarjo razvajamo.

   LP, M.

 15. cici Says:

  Ma saj nisem vzela tega kot slabo. 🙂 Se zavedam da moram prenehati in tudi delam na tem, počasi opuščam, in mi
  je uspelo zmanjšati na dve do tri cigareti na dan. problem so krizni deli dneva npr. pri meni je jutro in večer. vmes sem tako zaposlena da nimam časa pomislit na to. 🙂 Sedaj ko pa se še slabo počutim pa sploh. Ampak sem vesela ker sem v teh treh dnevih pokadila zgolj dve. tako da upam da mi kmalu uspe. 😀 pa hvala za blog mi je zelo pomagal pred samim posegom, da me je bilo mičkeno manj strah.

 16. Zana Says:

  Pozdravljeni. Tudi jaz sem imela pred slabimi tremi tedni apikotomijo. Moram priznati da mi je vaš blog zelo pomagal. Imam pa hkrati še eno vprašanje. namreč koliko časa po posegu naj bi zobek še bil občutljiv in bolel? pri meni je tako, da boli me sicer ne nekaj full, je pa občutljiv in rekli so mi da naj masiram območje operacije. in če zmasiram recimo ko me boli- bolj žuli kot boli, je potem boljše nima nobene otekline, izrastkov, karkoli. prav lepo se mi je vse skupaj zacelilo. so pa tudi dnevi ko me nič ne boli. vem daje okrevanje tam pol leta do leto.. pa vseeno, da se ne obremenjujem za brezveze. Hvala za odg. Lp Z.

 17. Zana Says:

  občutljiv v smislu, da čutim kot nekakšen pritisk. če pa po njem potolčem (tako kot naredijo pri zobarju) me pa kr dost boli.

  • Emeta Says:

   Draga Z,

   se spomnim, da je tudi pri meni bilo vse področje še kar nekaj časa občutljivo. Saj je logično – kost se mora poceliti in to traja. Morda pa bi bilo dobro še povprašati zdravnika, če vas zelo skrbi. Morda lahko naredijo kontrolno rentgensko sliko.

   LP, E.

 18. urska Says:

  mene pa zanima ce je lahko kej full narobe(sem kadilka)ce kadim 5 ur po operaciji?na navodilih sicer pise 48ur ne,ampak imam znance ki so imeli enak poseg,in niso imeli tezav po pokajenem cigaretu…kaj mi svetujete?zelo tezko se zadrzujem…
  operacija je pa minila brez bolecin,na 2 zobeh,razen tisti zvoki iz mehanicne delavnice(fleksarice itd…)

  • urska Says:

   no,injekcija se ni cisto popustila,ampak pocutim se okej in tudi boli se ne…sivi se mi bojo stopili sami,mi ni treba nazaj hodit,razen ce se vname ali ce me bo bolelo…


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: