Kontrola vremena – april 2010

Pa da vidimo, ali se je april držal moje laične napovedi vremena.

Začel se je primerno aprilsko, z dežjem in soncem v istem dnevu. Še tja do veliko nočnega ponedeljka je znalo v enem trenutku padati z neba, naslednji trenutek pa sijati sonce. In obratno. In zopet. In znova. Nato je od torka do petka bilo nenavadno konstantno vreme. Suho, z mrzlimi, od slane pobeljenjimi jutri, in toplo čez dan. V soboto smo se lahko zopet počutili bolj aprilsko 🙂 . Kraljevsko aprilsko vreme pa nam je servirala nedelja. Iz trenutka v trenutek sta se menjala sonce in dež, dopoldanske ure je popestrila tudi nekajkratna toča.

Po suhem nedeljskem popoldnevu sta prišla mokra ponedeljek in torek, ko je bolj ali manj vseskozi deževalo. Sreda je še bila aprilska, četrtek pa je postregel z več sonca. Po suhem petku je uspela čistilna akcija po vsej Sloveniji. Smo jo (sicer v vetru) očistili celo. Nedelja je bila zopet nekoliko kisla – oblačna s popoldanskimi padavinami.

Tretji teden se je pričel s soncem in višjimi temperaturami, do 20 °C. V noči na sredo smo imeli ploho, doplodan je bil sončen, popoldan pa zopet aprilski. Vreme naslednjih dni je bilo prijetno spomladansko. Hladna jutra in večeri, topli dnevi. Vikend je bil prijeten, le sobota je bila bolj kisla.

Zadnji ponedeljek v aprilu je bil suh, topel, torek je postregel z malo dežja, sreda je bila zopet sončna. Do konca meseca so bili zelo topli in suhi dnevi, večinoma lepo sončni.

April je s tipično aprilskim vremenom torej postregel le v prvi polovici. Glede na mojo napoved mu je popolnoma spodletelo. Prvi teden, ki naj bi bil suh, le bil moker. Napovedi se je držal v drugem tednu, ko je skoraj vsak dan padal dež. Druga polovica meseca je bila suha in večinoma sončna, razen tiste dni, ko je slavni pepel kalil mir na letališčih, napovedla pa sem obilico padavin. Tiste primerne temperature pod ničlo (lahko zdaj pametno ugotovim 😆 ) so očitno pomenile, da bodo temperature primerno aprilske.

Advertisements

4 komentarji to “Kontrola vremena – april 2010”

 1. Štefan Says:

  V Zagorici, pri Mirni na Dolenjskem je zemlja razsušena, rabi veliko dežja. Morda pa bo majnik poskrbel da bo kje kakšna “majgoba”. 🙂

 2. sistemka Says:

  V Ljubljani že cel maj dežuje. Ene dvakrat smo videli sonce za 5 minut! 😦
  Moram preverit napoved!

  • Emeta Says:

   Aj, Ljubljančanom bolj slabo kaže. Očitno boste še morali malo počakati na sonce. V Slovenskih goricah smo sonca že nekaj imeli, pa se bojim, da je sedaj na vrsti dež do konca meseca. Pa kako naj v takem vremenu človek smrečinke za sirup nabere? Bom očitno morala uloviti tisto priložnost in oditi na kakšen visok breg – na Pohorje, pod Peco ali na Kozjak. V dolini bo do takrat, ko bo vreme toplo in sončno, že vso smrečje veliko in trdo.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: