Kaj pa drugače berete ali posilstvo po telefonu

Koga še po telefonu niso napadli z anketo ali prodajo knjig? Ni take osebe v bližini? In prav vsem se zdi izraz “napadli” primeren?

Mene so danes posilili. Po telefonu. In sem si vzela malo časa. Malo. Zanimalo me je, kako dolgo bo moški na drugi strani neprekinjeno mrmral v telefon. Zanimalo me je, če me bo sploh kaj vprašal.

Govoril blebetal je minuto in pol. Razumela sem le, da je od neke časopisne hiše in ima neko ponudbo. Je povedal celo redne cene. Nato me je – zelo nerazumljivo, seveda – vprašal, no pravzaprav je rekel: “Vi ste na Čolnikovem trgu 7, ne?” Ha, je dobil pritrdilen odgovor. Tako kot so ga učili. Stranka naj ti pritrjuje. 😆 Mojstri niso imeli ravno tega v mislih.

No, ko je pričel govoriti dalje, nisem več zdržala. Morala sem ga vprašati, če ve, da me to nič ne zanima.

“A res?” je izustil popolnoma šokirano. In preden sem se mu uspela zahvaliti za klic, je že čvekal dalje. In me vprašal zaslišal: “Kaj pa vi drugače berete?”

tut tut tut

To je vse, kar je še slišal od mene.

Morda sem res bila nesramna. Morda je to bil ubogi študent, katerega njegov novi delodajalec ni poučil o poslovnem bontonu. Točno je vedel, da kliče podjetnike. Točno je vedel, da me kliče že drugič v istem dnevu, saj se 1 uro pred tem nisem oglasila neznani številki. Po ponovnem poskusu sem si rekla, da je pa morda kaj nujnega. Ni se spomnil (ali pa je bil naučen, da se ne sme), da bi preveril, če se lahko pogovarjava. Ni vprašal, če mi lahko predstavi ponudbo. Ni razločno povedal svojega imena. Minuto in pol mi je nerazločno in nepretrgoma razlagal o stvari, ki me ne zanima. Meni se to ni zdelo prijazno. Po prijaznem poskusu, da končam pogovor, me je še zasliševal. Nisem več imela razloga za prijaznost.

Mladi študentje, telefonski tržniki vseh sort, dajte malo upoštevat, da se tako ne dela. Morda boste enkrat ali dvakrat prodali, potem pa vas bodo tudi največje dobričine imele poln kufer. In ne jokat, kako se nič ne proda.

P.S. Obstaja pa neko podjetje, pri katerem se je lepo pogovarjati po telefonu tudi takrat, ko ti kaj prodajajo in brez hude krvi sprejmejo tvojo negativno odločitev. In tam rada kaj kupim.

Advertisements

4 komentarji to “Kaj pa drugače berete ali posilstvo po telefonu”

 1. Štefan Says:

  Jaz jim pojasnim, da imam raznih strokovnih knjig že dovolj za še eno lepo in dolgo življenje, za drugo literaturo pa nimam časa. Če ne pomaga pa tudi odložim.

 2. Sandra Says:

  Meni še nikoli ni uspelo lepo prekiniti pogovora, ko je bil na drugi strani ”posiljevalec”. Vedno sem morala odložiti. Ne gre drugače. In podobno ”nesramno” se počutim, ko grem po ulici in mi molijo vse možno pod nos, da moram včasih prav z rokami rogoviliti, da se otresem ”napadalcev”.

 3. Mojodemetedindon Says:

  Če pa tebi niso uspeli prodati nečesa za branje, potem so pa res … mi temu rečemo loleki. Še en dokaz več, da je prodaja umetnost. Ampak ne umetnost prepričevanja.

  • Emeta Says:

   Rada berem, res, rada pa imam tudi osnovno prijaznost. Ta tip mi verjetno niti knjige Hitro branje ne bi prodal, čeprav jo imam sedaj doma. (Jo moram hitro prebrat, sicer do smrti ne preberem vsega, kar bi želela 🙂 )


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: