Kontrola vremena – junij 2010

Vreme junija je bilo čudno. Vsi bi si želeli in pričakovali sonca zvrhano mero od začetka do konca in še dlje, a je kar na začetku ta mesec postregel z mrazom in dežjem. Po hladnem in mokrem zaključku maja smo lahko v resnici pričakovali hladnejše ozračje. Prav tako, kot je bilo napovedano.

Prva 2 dni junija je močno deževalo. Imeli smo le okoli 12°C. Četrtek je bil manj moker, a še vedno hladen. V večerni plohi sem celo nabrala nekaj sveže umitih gozdnih jagod za moj želodček. V petek se je nekoliko otoplilo in od popoldan je že bil suh. V soboto se je pričelo poletje. Temperature so se dvignile krepko nad 20°C. V nedeljo je bilo že skoraj peklensko vroče za nas, ki smo bili dežja navajeni.

Drugi teden junija je postregel z jasnim in sončnim vremenom. Temperature so se gibale okoli 25°C in več preko dneva. V soboto in nedeljo smo imeli čisto pravo peklensko vročino s temperaturami nad 30, celo do 35°C. Za nedeljo napovedana neurja s točo do nas k sreči niso prišla.

Po sončnem dopoldnevu so se v ponedeljek popoldne pričeli nad nami zbirati oblaki. Zmerna do pretežna oblačnost sta se izmenjevali do torka zvečer, ko je padel rahel dežek. Bile so to nežne kratke plohice. Ozračje se je že v noči na torek ohladilo in sredi dneva smo namesto 30 imeli prijetnih 25°C. Še malo hladneje je bilo v sredo, vendar je bil zrak zelo vlažen in težek. Plohice so se protu sredinemu jutru prevesile v konkretne plohe in nalive. Z vmesnim časom brez padavin je deževje trajalo do petkovega jutra. V petek je nato celo posijalo sonce in temperatura se je zopet dvignila do 25°C. Vreme v soboto je bilo delno do pretežno oblačno. Zjutraj in dopoldne smo imeli do 20°C, sredi dneva se je ob sončnem vremenu otoplilo, ko se je sonce skrilo, pa se je takoj zelo ohladilo, na 17°C. Nedelja je bila po jutranjem dežju oblačna in pusta. No, eni smo v Šentvidu pri Stični na Taboru slovenskih pevcev imeli celodnevno brezplačno tuširanje.

Četrti teden se je pričel z dežjem. V ponedeljek je deževalo do poznega popoldneva, v torek pa dopoldne. Oba dneva je bilo zelo hladno, okoli 12°C čez dan. Sreda je bila suha in že dopoldne se je pokazalo sonce. Dnevna temperatura se je dvignila na 22°C. V četrtek je sonce začelo greti. Ozračje se je otoplilo, tudi najnižje jutranje so se dvignile. V petek je popoldne padlo nekaj kapelj dežja, podobno v petek, ko je bilo večji del dneva oblačno, a toplo. V soboto in nedeljo je bilo toplo in suho vreme, občasno malo oblačno.

Zadnji ponedeljek je navil temperaturo. Sonce je sijalo ves dan, temperatura je splezala najvišje do 28°C. V torek in sredo je bilo podobno vreme, le temperatura je imela tendenco dviganja.

Junij torej le ni bil večinoma sončen, kot napovedano. Le drugi teden in zadnjih 5 dni smo imeli res poletno sončno vreme, ostalo je bil dež ali hlad ali oboje. Tako vreme sem napovedala za julij, zdaj me pa zanima, če sta obrnila. Bi mi bilo všeč, čeprav bi to pomenilo, da se motim. Če ga bo še julij tako sračkal kot junij, bodo počitnice bolj klavrne, tega pa otroci nimamo radi. Raje se motim 🙂

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: