Kontrola vremena – oktober 2010

Zadnje čase kar prepovršno spremljam vreme. Glede na realnost, ki je povsem skregana z dano napovedjo, me nič ne mika zapisovati podatkov o vremenu. Saj če bi napovedala dež, pa bi v zameno sijalo sonce, bi bilo povsem drugače.

No, oktober je v svojih prvih dneh pokazal malo dobre volje in je vreme bilo občasno oblačno, občasno megleno in občasno sončno. Iz hladnih 15°C podnevi so temperature počasi priplezale do 20. Med vikendom je bilo suho in na prvi oktoberski ponedeljek je popoldne prav prijetno sijalo sonce. V kratkih rokavih sem pospravljala buče in kopala po mojem bodočem vrtu. Ves teden se je zjutraj naokoli klatila megla, en dan je pri nas celo deževalo, poroča Moj. Temperature so se na moje veselje tudi vztrajno oklepale tiste dvajsetice. Vsaj poskušale so. Konec tedna je bil lep. V nedeljo sem celo še pobirala zadnjo materino dušico.

Tretji teden se je vsaj zame pričel s prelepim pogledom na vstajenje žareče rdečega sončka iznad meglic. Dan je bil sončen, vendar se temperatura ni dvignila nad 15°C. Bolj ali manj tako je ostalo ves teden. Večino dni je bilo lepih in sončnih, z jutranjo meglo, ki je kakšen dan vztrajala preko celega dne. V takem primeru se je tudi temperatura gibala bolj okoli 10°C. V soboto se je pooblačilo in v nedeljo smo dočakali napovedani dež.

Četrti teden se je nadaljevalo mokro in hladnejše vreme. V torek popoldne se je dež umiril, ustavil, a v sredo je do poldneva zopet deževalo. Popoldne se je nekoliko otoplilo, saj se je pokazalo sonce. Lepo in sončno je bilo tudi v četrtek in petek. Dnevne temperature so zopet poskočile, cilja 15°C pa niso dosegle. V soboto smo imeli prelepo vreme. V nedeljo so temperature ob soncu in južnem vetru preskočilo magično petnajstko za 1°C. Vendar se je že popoldne začelo oblačiti, zvečer pa je že padal napovedani dež.

Deževalo je nato še v ponedeljek in torek dopoldne, popoldne pa je že malo posijalo sonce. Temperature ob dežju so bile med 3 in 7°C. V sredo, ko je že sijalo sonce, je bil0 še vedno hladno, okoli 8°C preko dneva, ponoči in zjutraj pa pod ničlo, tako da smo vsi šoferji, ki imamo konjičke na prostem, imeli jutranjo telovadbo Kdor je pa ni imel, se je pa s podmornico vozil naokrog). V četrtek je bilo zjutraj že manj hladno. Tudi dan je bil toplejši. Dnevi do konca tedna (in s tem vred tudi meseca) so postajali vse lepši in toplejši. Zadnja dva dni je sicer bilo bolj oblačno kot sončno, a bilo je suho in toplo vreme. Konec oktobra temperatur nad 15°C res nismo vajeni, a smo jih bili vseeno veseli, da na pokopališčih nismo zmrzovali v ostrem vetru in dežju ali snegu, kot je to skoraj običajno.

V nasprotju s septembrom se je oktober do pike držal moje laične napovedi po stari vraži. Druga stara vraža pa napoveduje, da se bosta tudi november in december držala napovedi.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: