Užaljena buča

Kdo pravi, da je poljska buča neumna? Buča, sploh če je plemenite krvi, pardon, plemenitega semena, z dobro poznanim poreklom in plemenitim nazivom “Muscade de Provanse”, zelo dobro pozna koledar in običaje. Gorje tistemu, ki nje, mlade in popolnoma otročje, ne obdela kot se spodobi ob pravem času! Moja je začela kazati skrajno uželjeni obrazek, ker je nisem na Noč čarovnic primerno izrezljala.

Muškatna iz Provanse, Užaljena v dno duše

Užaljena v dno duše

Noč čarovnic je že zdavnaj minila, zato sva jo sklenili razvajati malo drugače. Ker ima ta buča rada toploto, sva jo pogreli za vedno. Pri pripravi sladko vročih bučk je prav pridno sodelovala. Mlada, kot je bila, je imela olup in meso še mehko, tako da je bilo lupljenje in mletje pravi užitek. Hop hop hop in že je bila v dveh loncih. 4 kg očiščene in naribane buče nisem spravila v en sam pisker. Malo bolj smo se namatrali s kuhanjem. Mlado in sočno meso je spustilo precej vode, ki sem jo počasi povrela.

Pri pripravi take nezrele najstnice je bolje začimbe prihraniti za na konec, sem ugotovila. Malo soli je že fino dodati na začetku, da se zmes odsoči, nato pa je pametno dokončati po okusu. Voda pač povre, pri tehtanju pa močno vpliva na težo.

Za to v originalu 6 kg težko bučo sem si že ob pobiranju in hvaljenju tu na blogu mislila, da bo dolgo zorela. Zaradi zelo kislega vremena sem bila prisiljena buče pobrati prej, kot bi bilo primerno. Kislo poletje je bilo krivo, da so moje muškatovke začele delati bučke šele v avgustu. Sprva sem bila prepričana, da jih bom zopet kupovala v trgovini, ker ti plodovi ne bodo toliko dozoreli, da bi jih sploh lahko porabila za kaj drugega kot cvrtje. Na moje veliko začudenje so majhne svetlo zelene lisaste bučke postajale vedno večje in temnejše. No, ta kljub vsemu ni dovolj dolgo rastla, da bi dobila za visoko starost potrebno odpornost. Upam, da bo večji sestri to uspelo.

Advertisements

6 komentarjev to “Užaljena buča”

 1. Kitty Says:

  Mi smo imeli takisto bučni vikend. Ker sem sajenje letos totaaaalno zamudila, sem nafehtala eno pri materi. Zucca santa – pojma nimam, katera je 🙂 Podobna je tejle tvoji zgoraj. Včeraj je bila tako za kosilo bučna juha, naredila sem bučni štrudl, bučni kruh, malo imam še pečene pulpe v hladilniku, mrbit bo za mafine, pa malo več kot pol je še surove in čaka, da pride ali do ponve ali do pečice …

 2. sistemka Says:

  O, saj taka buča je pa tudi pri nas zrasla, oziroma v reji pri mami! Sem mislila, da ni dobra, ker je še zelena. Ima pa ene 8 kg!
  A potem bo dozorela na toplem?

  • Emeta Says:

   Mmmm, 8kg! Dobro oskrbo je imela! Na suhem in toplem se bo počasi pobarvala na lepo brakreno barvo, če le ni bila preveč zrela pobrana. To letos ni bilo težko, saj sta dež in mraz priganjala k spravilu. Predlagam, da jo kontroliraš, kako se počuti. Opazuj lupino: če kje potemni ali se prične mehčati, jo hitro porabi. Enako naredi, če bi postala buča na dotič zelo topla. To bi pomenilo, da se je gnitje pričelo od znotraj. Moja Marjetka je lani tako pokazala, da je zrela, potem sem pa pobirala že vzklita in nagnita semena iz nje.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: