Kontrola vremena 2011 – zelo za nazaj

No, kot piše v naslovu, čeprav lahko temu tudi rečemo vstajenje od mrtvih :). Zanj je seveda kriva sistemka, ki me je povprašala po vremenu.

In vreme? Precej po napovedih.

April je bil suh. Prvega je malo kazal svoj pravi obraz, potem se je umaknil s koledarja. Če me spomin ne vara, pri nas nismo imeli niti enega poštenega naliva. Le tu in tam je kaj prikapljalo z neba.

V maju se spomnim zelo poscane Zofke. Takrat je lilo ves dan, najbolj pa zjutraj, ko sem maširala svojih nedeljskih 5 km. Maj je bil sicer bolj suh. Še dan ali dva rahlega dežja smo imeli, nič več. Oblakov pa kar nekaj. Temperature precej nizke. Bučke so počasi rastle.

Junija nismo imeli napovedanega dežja. Tu sem se zmotila. Pretirano topel ni bil. Zemljo je namakalo povsod okoli nas. Pri nas smo imeli le oblake in po tri dežne kapljice vsak dan. Sivino.

Začetek julija je nekoliko namočil zemljo, sicer je bil bolj aprilski. Suho aprilski. Aprilski tudi po temperaturah. Na dopustu smo imeli mraz, doma je bil mraz. 20°C. Brrrr. O napovedani močni otoplitvi ne duha ne sluha.

Avgusta se ne spomnim dobro. Mislim, da je bil lepši, bolj poleten od svojega predhodnika.

V septembru se je pričela veselica. Doživeli smo prve močne ohladitve, zatem toplo toplo vreme in dosti sonca.

Oktober se je držal napovedi. November se je v nasprotju z napovedjo vrgel po oktobru. Dva meseca megle sta se vlekla kot 7 hudih let. Temperature so bile čudne. Nekaj jutranjih skokov pod ničlo, podnevi pa med 5 in 20 °C. Še vedno. Nekako pretoplo.

December se zaenkrat drži napovedi. Končno je padlo nekaj dežja, a žal mi sedaj za moj vrt ta mokrota ni nič koristila.

Kdor hoče preverjati realnost z napovedjo, lahko to stori s klikom tu: Napoved vremena za Benedikt 2011

Lani tak čas smo imeli kar nekaj debate o tem, če stari reki še držijo. Po tejle kontroli se meni zdi, da so reki še vedno aktualni. Ob lanski napovedi nisem želela verjeti, da bo leto pri nas res tako suho, a je bilo. Drugod so imeli v dneh za napoved dež in tudi med letom so imeli kar nekaj več vode za zalivanje kot mi. Torej drži, da dnevi od 13. do 24. decembra napovedujejo vreme za naslednje leto.

Sedaj pa gremo v akcijo  – pripravljamo napoved za naslednje leto.

Torek, 13.12.2011, Benedikt: ponoči dež, zjutraj megla in relativno toplo (okoli 7 °C), dopoldne oblačno, potem se je do noči skoraj povsem zjasnilo. Ves dan toplo, pretoplo za zimo. Ob 21. uri je bilo še vedno 6 stopinj.

Sreda, 14.12.2011, Benedikt: zjutraj slana in delno oblačno; oblaki in sonce so se ves dan prepirali, kdo bo zavzel večji kos neba. Opoldne je močno zapihalo in je pihalo do večera. Nič dežja – nič snega.

Zdaj pa hitro še vi zapišite v komentarje, kakšno vreme ste imeli pri vas. Za dve ljubljančanki že vem, da sta v nizkem štartu :D.

2 komentarja to “Kontrola vremena 2011 – zelo za nazaj”

  1. sistemak Says:

    Ker sem že bila sitna letos, moram tudi kaj narediti. V Ljubljani je bilo približno takole:

    Torek, 13. december 2011
    Ponoči dežuje, zjutraj oblačno 4°C
    dopoldne se je pokazalo sonce skozi oblake 7°C za 10 minut
    popoldne in zvečer oblačno, okoli 8°C

    Sreda, 14. december 2011
    Zjutraj oblačno 4°C
    dopoldne rahlo dežuje 7°C
    opoldne oblačno 7°C
    Popoldne in zvečer rahlo dežuje 8°C

    Četrtek, 15. december 2011
    Zjutraj in dopoldne rahlo dežuje 9°C
    Opoldne nevihta 9°C
    Popoldne oblačno 10°C
    Zvečer rahlo dežuje po nevihti 4°C
    Kar visoke temperature za ta letni čas


Komentiraj